Чт. 18 Квітня 2024

Скільки коштує земля в ЄС

За даними Євростату, ціни на сільськогосподарські землі в країнах Європейського союзу сильно різняться.

Серед країн-членів ЄС найвища ціна купівлі одного гектара орної землі була зафіксована в Нідерландах – у середньому 69 632 євро/га у 2019 році.  Ціна на орну землю в будь-якому з регіонів Нідерландів була вищою за всі інші доступні середні національні показники в ЄС, пише АПК-інформ.

В Ірландії ця цифра становить трохи більше ніж 25 000 євро/га.  Серед регіонів ЄС, за якими є дані, найвищі ціни на орні землі були в іспанському регіоні Канарські острови – у середньому 120 477 євро/га у 2020 році.

Найдешевшою була орна земля в Хорватії: у 2020 році один гектар коштував у середньому 3440 євро.  На регіональному рівні гектар орної землі найдешевше в південно-західному регіоні Болгарії – в середньому 2051 євро.

Фахівці Євростату вважають, що ціна на землю залежить від низки факторів:

  • національний фактор (закони)
  • регіональний (клімат, близькість до мереж)
  • локальний фактор продуктивності (якість ґрунту, ухил, дренаж тощо).

Крім того, на ціну впливають ринковий попит та пропозиція, включаючи вплив правил власності для інстранців, які також впливають на ціну.

У всіх регіонах ЄС, за якими є дані, купівля орної землі була дорожчою, ніж купівля постійних пасовищ.  Майже у всіх регіонах купівля зрошуваних орних земель обходиться дорожче, ніж зрошуваних.


Залишити коментар