Чт. 28 Березня 2024

Експерти нагадали, як поділити земельну ділянку

Поділ може проводитись для земельних ділянок приватної, комунальної та державної власності. Коли ділянку поділяють на кілька частин, то необхідно встановити нові межові знаки. 

Проведення розподілу землі можливо тільки після розробки техдокументації щодо встановлення меж ділянок, а також після формування створених в результаті поділу ділянок у ДЗК, щоб була можливість присвоїти кадастровий номер кожній новоствореній ділянці та окремо провести держреєстрацію права власності на кожну з них.

Про це пише “Земляк” з посиланням на Безоплатну правову допомогу.

У більшості випадків поділ земельної ділянки необхідний, коли:

  • необхідно продати, подарувати, обміняти не всю земельну ділянку, а лише її частину;
  • потрібно провести поділ земельної ділянки між співвласниками будинку;
  • коли людина хоче залишити її у спадок декільком спадкоємцям.

Новоутворені ділянки повинні відповідати певним критеріям. Наприклад, цільове призначення новостворених ділянок, а також категорія земель не можуть відрізнятися від цих самих критеріїв у початковій ділянці.

«Водночас кожна ділянка після поділу повинна мати доступ до дороги або проїзду. У разі якщо разом із земельною ділянкою ділиться будинок, лінія поділу ділянки повинна чітко проходити по лінії поділу будинку», — зазначили правники.

Також, юристи наголосили, що поділ земельної ділянки, яка знаходиться в оренді, на правах емфітевзису, суперфіцію, передана у іпотеку буде можливим лише після отримання нотаріально засвідченої письмової згоди на це цих осіб, після поділу земельної ділянки, усі договори користування або застави мають бути переукладені.

Підставою для поділу земельної ділянки є засвідчена нотаріально заява власника земельної ділянки та розроблена землевпорядною організацією технічна документація на поділ земельної ділянки.

«Якщо власників земельної ділянки декілька (спільна часткова власність між співвласниками), то в такому випадку укладається нотаріальний договір на поділ земельної ділянки між співвласниками. У випадку якщо ділянка ділиться особливим чином, не окремими рівними частинами, або на земельній ділянці є забудова, то в цьому випадку необхідна також кадастрова зйомка земельної ділянки», — додали юристи.

За наявності зазначених документів землевпорядна організація проводить відповідні роботи з розробки технічної документації поділу земельної ділянки на підставі укладеного договору з власником такої ділянки.


Залишити коментар