Пт. 29 Березня 2024

Аби свято вдалося: скільки доведеться витратити грошей на новорічне застілля

Салати, закуски, вишукані страви. Українці складають новорічне мені і обдумують майбутнє застілля. Експерти, у свою чергу, відзначають: різких стрибків на харчі не очікується. Адже всі продукти суттєво додали в ціні протягом кількох минулих тижнів.

Як розповіла “Обозреватель” аналітик УКАБ (Український клуб аграрного бізнесу) Світлана Литвин, на ціни вплинуть ринкові особливості, сезонний фактор та підвищений попит.

Насамперед подорожчають ті товари, які використовують для приготування страв святкового столу:

  • яйця;
  • різні види м’яса;
  • сири;
  • свіжі овочі;
  • деякі види фруктів (наприклад, цитрусові).

“Однак з огляду на досить стрімке зростання цін протягом року значного стрибка напередодні свят у цінах не буде, оскільки цей фактор обмежуватиметься купівельною спроможністю українців”, – каже Литвин.

А от цукор та соняшникова олія, які увесь рік стрімко росли в ціні, не дорожчатимуть перед новорічними святами. Хліб, також не зросте в ціні, оскільки за рік уже виріс на 18%. Він і надалі поступово дорожчатиме, але від свят це не залежить.

Істотно подорожчає куряче філе. Торік перед святами воно виросло на 5%. І якщо така тенденція збережеться, то незабаром за нього доведеться заплатити близько 116 гривень за кг. Це доволі популярний продукт, який масово купують для святкового столу

“Ціни на інші позиції стабільніші і потенційне зростання не перевищить 1-2%. Аналогічна ситуація спостерігатиметься зі свининою – на більш дорогі позиції, наприклад, вирізку, ціна може зрости на 3-5%. Всі інші позиції, найімовірніше, залишаться без змін чи зростання буде мінімальним”, – прогнозує експерт.

Виростуть ціни і на сири. Минулого року середня ціна за 1 кг становить близько 276 грн., а до свят вони подорожчають ще на 2-3% – приблизно до 285 грн.

А пікові ціни на курячі яйця спостерігають якраз на новорічні свята та на Великдень. Перед святами вони можуть коштувати близько 38-40 грн.

Овочі подорожчають на 10%, а саме помідори, огірки та перець. А мандарини стануть рекордсменами серед фруктів

“Ціна на цю позицію може зрости на 20% порівняно з поточною ціною, адже практично жоден новорічний стіл не обходиться без ароматних мандаринок. Проте варто зазначити, що більші темпи зростання демонструють більш дорогі та якісні позиції, наприклад сорт “клементин”, адже до новорічного столу намагаються купити все найякісніше”, – каже Литвин.


Залишити коментар