Чт. 28 Березня 2024

Поголів’я промислових свиней скоротилося: пояснення експерта

За даними Державної служби статистики України, станом на початок грудня кількість свиней у сільськогосподарських підприємствах – 3,61 млн гол. Це на 1,1% менше, ніж на відповідну дату минулого року.

«Грудень — перший місяць, коли чисельність промислового поголів’я, опустилася нижче торішньої позначки. Відхилення наразі не надто критичне — 1,1% чи майже 40 тис. гол. Проте негативна динаміка спостерігається у 18-ти з 24-ох областей України», — коментують галузеві аналітики з посиланням на дані ДССУ.

У трьох областях скорочення поголів’я перевищило загальний показник по всіх регіонах: у свиногосподарствах Донецької, Запорізької ї та Херсонської областей на початок зими налічувалося на 75,7 тис. гол. (-16,5%), 39,3 тис. гол. (-32%) та 40,9 тис. гол. (-55,5%) менше ніж рік тому. Крім цього, спостерігається помітне скорочення промислового поголів’я в Дніпропетровській області та негативна динаміка на Харківщині, пише “Асоціація свинарів України”.

«Враховуючи такі тенденції, вітчизняний ринок свинини вже незабаром відчує зменшення промислової пропозиції, а найсильніше— саме оператори Сходу. Зокрема, перші звістки про зменшення тижневих об’ємів реалізації товарного поголів’я з’явилися у середині осені. Проте якщо попередньо коливання пропозиції були ситуативними, то наразі сформувалися передумови для довготривалих змін і не тільки в східних областях», — зазначають в АСУ.


Залишити коментар