Чт. 28 Березня 2024

Стало відомо, скільки азотних добрив продала Україна у листопаді

Попри дефіцит азотних добрив на внутрішньому ринку і їх нестачу для місцевих аграріїв, Україна протягом минулого місяця збувала продукцію за кордон.

За підсумками листопада експорт азотних добрив з України склав 105 тис. тонн на загальну суму $62 млн. Про це повідомила асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” з посиланням на дані Держмитслужби.

Як уточнюється, поставки азотних добрив з України в звітному місяці здійснювалися в Румунію, Болгарію, Аргентину, Італію, Угорщину і ряд інших країн. Зокрема, було відвантажено 63 тис. тонн карбаміду, 25,5 тис. тонн карбамідо-аміачної суміші (КАС) і 16 тис. тонн вапняно-аміачної селітри. При цьому в УКАБ зазначили, що, згідно з даними митного відомства, КАС з України експортувалася за середньою ціною $317 за тонну, тоді як його вартість на внутрішньому ринку України в цей період становила не менше $600 за тонну без (ПДВ). Таким чином, вважаю експерти, подібне може бути свідченням демпінгового експорту дефіцитного товару.

При цьому імпорт азотних добрив в Україну в листопаді склав 275 тис. тонн на суму $136 млн.

“Такий обсяг імпорту значно перевищує показники попередніх місяців і обумовлений високою вартістю добрив на внутрішньому ринку України, а також певним дефіцитом азотних добрив на тлі надзвичайно високої вартості основної сировини для їх виробництва і стримуванням продажів вітчизняними виробниками», – пояснив генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

Найбільше Україна імпортувала в листопаді аміачної селітри-82 тис. тонн, карбаміду – 70 тис. тонн, КАС – 55 тис. тонн, безводного аміаку – 37 тис. тонн і сульфату амонію – 29 тис. тонн. Основними постачальниками азотних добрив в Україну минулого місяця були Білорусь, Узбекистан, Росія, Казахстан, Польща, Болгарія, Литва, Грузія, Латвія і Туркменістан.

Джерело: “Апк-інформ”

 


Залишити коментар