Пт. 19 Квітня 2024

Ціни на хліб в Україні злетять до Нового року – рекордний урожай нічого не змінить

Хліб став одним із рекордсменом з подорожчання серед продуктів в Україні – більш ніж на 15% за рік. Незважаючи на рекордні врожаї, продукт продовжуватиме зростати в ціні, а до Нового року вартість може піднятися ще на 20%. Причина подорожчання полягає в експортній орієнтації галузі.

Як заявив глава асоціації “Укрхлібпром” Олександр Васильченко, хліб – це важливий соціально значущий продукт, а до ціноутворення держава має мати особливе ставлення. Про це він розповів у ході круглого столу щодо обговорення цінової ситуації на ринку борошна, хлібу та хлібобулочних виробів, повідомила OBOZREVATEL прес-служба Комітету ВР з питань економічного розвитку.

“Має діяти фонд товарних інтервенцій для згладжування ринкових коливань цін на сировину. Повинні бути окремі ціни для цієї галузі на газ і енергоносії. Держава могла б трохи вгамувати свій податковий апетит по відношенню до цього соціально важливого продукту: рентабельність виробника в буханці хлібу – не більше 30-40 копійок, тоді як податкова складова у вартості буханця – близько 1,2 грн”, – сказав Васильченко.

Як зазначила керівник підкомітету з питань регуляторної політики Ганна Лічман, рекордні врожаї зерна та зернових культур не позначаються на тому, щоб українці мали справедливі ціни на хліб. Так, зростання цін на зерно на міжнародних ринках лише підштовхує ціну хліба в Україні.

Водночас механізми держконтролю за цінами та ціноутворенням малоефективні. Також учасники круглого столу визначили основні проблеми, які стали ключовими причинами подорожчання борошна та хліба:

  • питання нарахування та сплати ПДВ за різними ставками;
  • викривлення показників собівартості та цін через недосконалі механізми їх декларування;
  • відсутність товарних інтервенцій для балансування вартості.

“Виробники борошна працюють з мінімальною рентабельністю. Якщо воно хоча б 3%, це буде за щастя. Але за умови чинного регулювання цін виробники борошна працюватимуть “в мінус”, – пояснює Родіон Рибчинський, що представляє спілку “Борошно України”.

Представники різних галузей зазначили, що вони мають пропозиції щодо створення дієвих ринкових механізмів для ефективної системи моніторингу та регулювання вартості продукту. Ці пропозиції погодились розглянути у комітеті.

Раніше повідомлялося, що хліб в Україні почне дорожчати вже у січні 2022 року. Але ще до Нового року вартість може становити аж 40 грн за буханець. У експертів різні прогнози щодо того, наскільки зросте ціна.


Залишити коментар