Чт. 28 Березня 2024

Названо ефективний метод вирішення проблеми ґрунтової посухи

На території України недостатнє зволоження та посухи притаманні майже 60% орних земель. Досвід багатьох підприємств України показує, що найефективнішим методом у боротьбі з проблемою ґрунтової посухи є відмова від використання плуга та руйнування 100% площ з «плужною підошвою».

Про це розповіла Марина Жара, технолог із агрономії ТОВ «МХП — Урожайна країна», пише «Куркуль».

За словами фахівчині, традиційна оранка, яка сьогодні є чи не найпоширенішим прийомом основного обробітку, спричиняє створення переущільненості підорної підошви, а отже — погіршення волого- та повітрообміну в родючому шарі. Заміною цьому є використання глибокорозпушування, або як часто називають цей прийом — чизелювання.

«Чизелювання — розпушування ґрунту за допомогою чизеля. Чизелювання дає змогу суттєво збільшити ширину захвату машин, у порівнянні з оранкою, знизити витрати пального на основний обробіток, зруйнувати ущільнену підорну підошву тощо», — зазначається у матеріалі.

Його застосування, за словами Марини Жари, по-перше, дозволяє зв’язати ґрунтову та  атмосферну воду. По-друге, це дає можливість корінню рослин дістатися найглибших зволожених горизонтів ґрунту. Також чизелювання дозволяє залишати рослинні рештки на поверхні ґрунту або заробляти на невелику глибину до 10-15 см.

«Як наслідок, рештки, які залишаються на поверхні, утворюють мульчуючий шар, збільшується органічна складова  ґрунту та зменшується випаровування вологи. Не менш важливим фактором є і зменшення ерозії ґрунту. Крім того, завдяки збільшенню маси рослинних решток підвищується мінімальна відбивна здатність чорнозему, що становить лише 14%. Колір поверхні стає світлішим, а теплопоглинальна здатність ґрунтів та його альбедо збільшується», — додала технолог із агрономії.

Також вона зазначила, що рихлення ґрунту дозволяє зберегти біоту. Добре відоме значення мікроорганізмів, зокрема їх участь в  утворенні та засвоєнні поживних речовин, знищення патогенів та інше.


Залишити коментар