Чт. 25 Квітня 2024

Як продати або купити пай: поради фахівців

Продати або купити пай, не наробивши помилок. У пресслужбі Міністерства юстиції України розповіли, як організувати цей процес із дотриманням всіх юридичних вимог.

Купівля-продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення (паю) здійснюється з дотриманням переважного права на придбання.

Є два шляхи реалізації права власності: укладення договору купівлі-продажу або на земельних торгах (аукціоні).

Укладення договору купівлі-продажу

Власник с/г ділянки зобов’язаний не пізніше ніж за 2 місяці до дня укладення договору купівлі-продажу подати нотаріусу, який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору, заяву про державну реєстрацію наміру продажу с/г ділянки.

Нотаріус зобов’язаний протягом 3 робочих днів повідомити орендаря про намір продажу с/г ділянки цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку. Зокрема, орендарю повідомляються ціна та умови договору купівлі-продажу с/г ділянки, визначені власником.

Якщо власник вирішив змінити ціну чи інші умови продажу с/г ділянки, процедуру реєстрації наміру продажу та повідомлення належним чином орендаря потрібно повторити заново.

Переважне право купівлі ділянки реалізується за умови, що орендар сплачує ціну, за якою здійснюється продаж ділянки, а також виконує всі інші умови договору купівлі-продажу, встановлені продавцем.

Якщо орендар має намір скористатися переважним правом купівлі с/г ділянки, він має повідомити про це нотаріуса належним чином протягом місяця з дня інформування про намір власника продати ділянку.

Протягом місяця з дня отримання такого повідомлення нотаріус за погодженням із продавцем ділянки повинен призначити день і час укладення договору купівлі-продажу та належним чином повідомити про це орендаря.

Земельні торги (аукціон)

Якщо продаж с/г ділянки здійснюється на земельних торгах, власник не пізніше ніж за два місяці до дня торгів повинен здійснити реєстрацію наміру продажу с/г ділянки у ДРРП.

Організатор земельних торгів з продажу с/г ділянки зобов’язаний письмово повідомити орендаря про проведення торгів не пізніше ніж за 30 календарних днів до дня їх проведення.

Якщо продаж відбувається на земельних торгах, орендар має пріоритет за умови, що він виконав вимоги до учасника торгів та погоджується на сплату найбільшої цінової пропозиції із запропонованих учасниками аукціону.

Для реалізації переважного права орендар надає згоду сплатити ціну продажу лота, що є рівною ціновій пропозиції учасника, який подав найвищу цінову пропозицію за лот.

У разі продажу с/г ділянки з порушенням права її купівлі орендар має право звернутися до суду з позовом про переведення на нього прав та обов’язків покупця.

Одночасно орендар має внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором купівлі-продажу повинен сплатити покупець.

 


Залишити коментар