Сб. 21 Грудня 2024

В Україні виводять люпин, який замінить сою

Новий сорт білого люпину передано на державне сортовипробування. Він унікальний тим, що є безалкалоїдним, тобто може використовуватися в харчовій промисловості і стати замінником сої.

Про це розповіла заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України Оксана Пузняк телеканалу ГІТ.

За її словами, цей сорт було виявлено в результаті домінантності сортів жовтого люпину. Головною його цінністю є те, що він нетрансгенний, а відтак не шкідливий ані для людей, ані для тварин.

«Зробили видове схрещення і, відповідно, отримали цей білий люпин. Побачим, як він спрацює в Україні, як дасть свої показники. Надіємось, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою в харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за сою», — додала Оксана Пузняк.

Вона уточнила, що волиняни є оригінаторами жовтих сортів цієї рослини і лишаються єдиними в Україні, хто займається саме безалкалоїдним люпином, який придатний і як сидеральна культура, і для згодовування тваринам.

Зі слів Оксани Пузняк, останніми роками жовтий люпин є дуже затребуваним, адже він іде на експорт, де використовується, як соя у харчовій промисловості.

Джерело Agro Portal

 

 


Залишити коментар