Українські фермери “згортають” свинарство
В Україні зросла кількість свиней, які ідуть на забій, проте за вирощування тварин фермери беруться неохоче. Фахівці попереджають про занепад свинарства.
За даними Державної служби статистики України, реалізація свиней на забій сільськогосподарськими підприємствами за три квартали 2021-го зросла на 13,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Проте аналітики Асоціації «Свинарі України» не вважають такий приріст позитивним сигналом ситуації в галузі.
Так, за аналізований період на забій спрямували 3,85 млн промислових свиней (+12,6%) середньою масою 110 кг (на 1 кг більше ніж у січні-вересні 2020-го. Сукупна жива маса тварин, реалізованих на бійні та м’ясокомбінати, склала 423,7 тис. т, що на 50 тис. т чи 13,3% більше, ніж за три чверті 2020-го. При цьому приріст обсягів вирощування промислової свинини менший — 9,8% чи 39,4 тис. т. Отже, з 441,8 тис. т отриманого сільгосппідприємствами приросту живої маси свиней 96% спрямували на забій. «Зменшення «зазору» між цими показниками зазвичай не передвіщає розвитку виробництва у подальшому», — коментують в аналітичному відділі АСУ. «Так, в 11 з 24 регіонів України обсяги забою свинини перевищили її вирощування, що свідчить про поступове вирізання поголів’я — «згортання» діяльності промислових свиногосподарств», — зазначають аналітики.
Підтвердженням відповідної гіпотези слугує і скорочення приросту промислового поголів’я до 3,8% проти понад 12% на початку року. А значить, незабаром підтримувати внутрішню пропозицію на рівні першої половини 2021-го вже не вдасться, — констатують представники профільної асоціації.
Залишити коментар