В Україні виводять сорт кавуна, якому не страшне жорстке ультрафіолетове опромінення
Кліматичні умови у світі й зокрема в Україні зазнають змін. Так, не всі рослини можуть пристосуватися до потужнішого ультрафіолетового опромінення. Зважаючи на глобальне потепління, в майбутньому така проблема лише загострюватиметься.
Це не могли не помітити фахівці-селекціонери, пише “Новий день”. От і в Південній дослідній станції на Херсонщині взялися виводити новий сорт кавунів, стійкий до ультрафіолетового опромінення. І то не забаганка – у ньому вже зараз є потреба.
— Спектр сонячного світла нині до половини складає жорстке ультрафіолетове опромінення. Ще кілька років тому воно дорівнювало п’яти одиницям шкали, а зараз від семи до десяти одиниць, і має тенденцію до подальшого зростання – це вже як у пустелі. Причому дуже висока кількість ультрафіолету руйнує хлорофіл у рослинах, пригнічуючи їх розвиток, — пояснює директор Південної дослідної станції, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар. – Отже, аграріям необхідний такий сорт кавунів, який мав би більшу стійкість до впливу ультрафіолету, але не втрачав би своїх споживчих якостей. Для експериментів у цьому напрямку ми вже відібрали зразки понад двох десятків сортів. І почали досліджувати, як на них впливають підвищені дози ультрафіолету. Та цей процес досить довгий, і триватиме не менше п’яти років.
У селекціонерів Південної дослідної станції – величезний досвід з розробки нових сортів та високопродуктивних гібридів баштанних культур, максимально адаптованих до тих же кліматичних змін і тривалих посух. Кожні п’ять років науковці з Голопристанщини «видають на-гора» від п’яти до десяти перспективних сортів кавунів, динь, гарбузів, які максимально відповідають запитам власників баштанів.
Залишити коментар