Пт. 19 Квітня 2024

В Україні встановлять рекорд з отримання найвищої врожайності сорго

Підприємство “Укрсорго” планує встановити рекорд з отримання найвищої врожайності сорго в Україні.

Про це повідомив генеральний директор компанії “Укрсорго” Ярослав Бардін під час торгової платформи українських виробників «Ніші. Технології. Інвестиції», організованої агромедіа-агенцією Sapienza.

Під час свого виступу Ярослав Бардін зазначив, що у господарстві планують отримати врожайність  сорго на рівні 12-14/тонн з га.

Також фахівець окремо зупинився на запатентованій його компанією технології вирощування широкорядних культур.

«Я вже протягом 14 років займаюся питаннями вирощування сорго та інших широкорядних культур в Україні. Минулого року наша компанія отримала спеціальний патент на вирощування широкорядних культур. І на сьогодні ми єдині в Україні, хто продає таку технологію. Власне, застосовуючи цю технологію, у 2018 році ми отримали врожай сорго на рівні 14,4 т/га. На той момент це був найвищий рівень врожайності у світі»,- повідомив Ярослав Бардін.

Він також окремо зупинився на нюансах, які враховують фахівці «Укрсорго» для отримання високої врожайності сорго, кукурудзи, соняшнику та інших широкорядних культур.

«По-перше, потрібно розуміти, що будь-який успіх у рослинництві розпочинається з насіння. І тут ми використовуймо технологію знаменитого вченого Леонтія Фадєєва, який розробив технологію підготовки насіння»,- зазначив Ярослав Бардін.

При цьому фахівець з вирощування сорго також звернув увагу учасників торгової платформи на питання, так званої, різниці в біології рослин, яка здатна суттєво впливати на врожайність культури за рівних умов вирощування. Зокрема, Ярослав Бардін продемонстрував, як вага кореня впливає на вагу рослин на прикладі сорго та кукурудзи.

«Згідно проведених нами досліджень, з’ясовано, що рослина кукурудзи в період перед цвітінням важила в два рази більше сорго –  біля 600 гр, а корінь – лише на 10-15 гр більше. Цей факт й говорить про те, що кукурудза та сорго мають різну біологію. Тобто коренева система сорго набагато продуктивніша та потужніша і вага кореню рослини сприяє стійкості до посухи.

В цьому році як ніколи проявилася така різниця в біології рослин – засуха надала можливість сорго проявити усі свої посухостійкі властивості»,- пояснив Ярослав Бардін.


Залишити коментар