Чому ціни на українські овочі постійно коливаються
Сб. 28 Листопадаа 2020

Чому ціни на українські овочі постійно коливаються

Що впливає на ціни українських овочів та фруктів? Актуальне питання сьогодні, та відповідь однозначна. Для того, щоб вартість овочів та фруктів була стабільною, фермерам потрібно виробляти продукцію найвищої якості.

Сьогодні державні програми підтримки аграріїв – малоефективні. Вони націлені не на підвищення ефективності, якості, поліпшення маркетингу, а на зростання виробництва. Останнє призводить до зниження цін. Якщо ми не вміємо продавати або й далі пропонуємо продукцію низької якості, то просто виробляємо її більше.

Наприклад, до сезону 2018-2019-го три роки поспіль ціни на традиційні овочі та картоплю були настільки низькими, що багато виробників відмовилися від їхнього виробництва. Це стало головною причиною зростання ціни наступні сезони”, – розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

За його словами, Україні потрібно не більше овочів, а продукція вищої якості, що можна продати в будь-яку країну світу.

“Потрібно створити репутацію України, як сучасного і ефективного виробника, експортера. Без цього й далі будемо мати або шалені дефіцити, або надлишки і стрімкі перепади цін. Я

кщо ж у нас буде бодай 10-20 потужних підприємств чи кооперативів, націлених на експорт овочів, це дозволить стабілізувати ринок, забезпечити українців якісною продукцією цілий рік.

Водночас організацію експорту потрібно починати з вивчення перспективних ринків. Уже потім налаштовувати виробництво, зберігання, упаковку і логістику. Чому в Дубаї лежить морква з Австралії та картопля зі США, але немає української продукції? Чому ми колись витискали Польщу по цибулі, а зараз практично повністю пішли зі світового ринку? Чому в наших магазинах зустрічається продукція жахливої якості? В Україні немає системи, стратегії і мало системних підприємств”, – наголошує Ярмак.

Додає, що потужностей для зберігання овочів маємо достатньо. Але вони розподілені нерівномірно.

“Дрібних виробників багато. Сховищ у них або зовсім немає, або вони примітивні та неефективні. Причина банальна – дрібному фермеру невигідно самому будувати сховище. Крім того, це не може бути окремим бізнесом. Це завжди невід’ємна частина бізнесу з вирощування та реалізації продукції”, – підсумував економіст.


Залишити коментар





Отримуйте найсвіжіші новини у соцмережах:

Facebook

Twitter

Ознайомлений(а)