Вт. 23 Квітня 2024

Колишній футболіст рятує планету від екологічної катастрофи

Влітку 2019 року Матьє Фламіні завершив ігрову кар’єру. Його знали багато любителів футболу – з англійським «Арсеналом» він доходив до фіналу Ліги чемпіонів, а з «Міланом» вигравав чемпіонат Італії.

Але фанатів він вразив не досягненнями на поле. У 2018 році Форбс раптом назвав Фламіні найбагатшим футболістом світу, оцінивши стан гравця в 30 мільярдів доларів. Але його зарплата, як ви розумієте, була далека від зарплати того ж Кріштіану Роналду, яку можна обчислити десятками мільйонів, а не мільярдів. Так звідки гроші, Зін? Зараз все розповімо.

Як повідомляє портал Metaratings, Матьє був давно стурбований проблемами навколишнього середовища, а в 2008 році йому нарешті випала нагода активно допомогти планеті. Справа в тому, що його близький друг, вчений-хімік Паскуале Граната поділився з ним своїми ідеями на тему промислового виробництва левулінової кислоти.

Левулінову кислоту цілком можна використовувати як заміну нафти, екологічне біопаливо, вона безпечна для природи і дає не менше енергії. Проблема ж у тому, що синтезувати її дуже складно і дорого. Так ось, у Паскуале були ідеї, як цей процес здешевити, не було тільки грошей на реалізацію і досліди. І Матьє Фламіні допоміг грошима, він кілька років потай від сім’ї і громадськості фінансував цей проект.

І, врешті-решт, рішення було знайдено. Граната знайшов спосіб недорогого виробництва альтернативи нафти в промислових масштабах, а Форбс оцінив компанію GF Biochemicals (акціонери Граната і Фламіні) в 30 млрд доларів. Але сам Матьє з цією оцінкою не згоден: «Всупереч прочитаного в ЗМІ, у мене на рахунку в банку немає 30 мільярдів євро. І ця сума не відповідає оцінці моєї компанії GF Biochemicals. 30 мільярдів євро – це загальна вартість ринку, який ми хочемо завоювати новими технологіями, розробленими в останні роки».

Тільки ж це зовсім не головне. Головне те, що справа, якою займається Фламіні в яке він вкладає гроші, зовсім не типово для футболіста. Він дійсно сильно стурбований екологією і не втомлюється про це говорити: «Я зайнявся цією справою не для того, щоб заробити гроші. Моєю головною мотивацією завжди була можливість позитивно впливати на навколишнє середовище». З тією ж метою Матьє просуває ще один проект, в реалізації якого йому допомагає ще один відомий футболіст Месут Озіл.

Вони створюють і просувають екологічно чисті продукти для догляду за шкірою. Навіть упаковка для них виготовляється не з пластику, а з тростинного цукру.

Матьє Фламіні також бере участь у виробництві екологічно чистих будівельних матеріалів, часто виступає на економічних форумах, присвячених проблемам навколишнього середовища, і заражає своїми ідеями інших футбольних зірок. У його проекти вже вклалися (грошима і словами) колишні футболісти «Арсеналу» Томаш Росіцкі, Лоран Косьелні, Гаель Кліші. І це далеко не повний список.

За свою діяльність в області захисту навколишнього середовища Матьє Фламіні одного разу навіть був номінований на премію «Людина року», а ще він включений в групу експертів з екології для організації Олімпійських Ігор 2024 року в Парижі.

«Я жив і виріс біля моря, тому бачив багато проблем, з якими зіткнувся світ. Наприклад, пластик в море. Як бачите, ми йдемо в неправильному напрямку. Тому, я вирішив використовувати свій статус і популярність спортсмена, щоб це змінити.»- каже колишній футболіст.

І все-таки у нашого світу ще залишається шанс, поки серед нас є такі люди.


Залишити коментар