Чт. 28 Березня 2024

Солодка та без шипів: Науковці вивели нові сорти ожини

Попри всесвітню пандемію, науковці не сплять, а дивують новими відкриттями. Так, науково-дослідницька лабораторія садівничих культур ARS у Корваллісі, працюючи разом із Сільськогосподарською експериментальною станцією Університету штату Орегон, поєднала бажані риси східної прямостоячої ожини та західної ожини в нові сорти з напівпрямостоячими пагонами, які не мають шипів. 

Дослідницька лабораторія садівничих культур ARS у Корваллісі, штат Орегон, працюючи разом із Сільськогосподарською експериментальною станцією Університету штату Орегон, поєднала бажані риси східної прямостоячої ожини та західної ожини в нові сорти з напівпрямостоячими пагонами, які не мають шипів. Про це повідомила пресслужба міністерства сільського господарства США (USDA).

Eclipse був першим із трьох сортів з цих схрещувань, який перемістився від тестових полів до остаточного відбору. Triple Crown, відомий найвищими показниками продуктивності, енергії та смаку, дозріває в кінці літа. Eclipse успадкував ті самі високі показники, але дозріває раніше. А також має твердішу шкіру, що дозволяє краще транспортувати та обробляти ягоду.

Другий сорт ожини, Galaxy, також схожий на Triple Crown. Але має тверду шкірку, як Eclipse. Проте, він достигає на кілька днів раніше, ніж Eclipse. Ягоди Galaxy трохи більші та темніші за ягоди Eclipse. На смак відчуваються нотки чорниці, м’яти та винограду.

Третій сорт теж має назву на тему неба — Twilight (Сутінки). Він дозріває останнім із трьох сортів, через 4-5 днів після Eclipse. Завдяки 7 східних ожин США та 1 західній ожині, рослини Twilight вищі, ніж Eclipse. Дегустатори відзначили його складний, глибокий смак ожини з квітковими та медовими нотами, але ягоди, можливо, не такі солодкі.


Залишити коментар