Пт. 29 Березня 2024

Фермер із Закарпаття вивів фрукт, який допоміг розбагатіти

Генріх Старатон із Ужгорода продає саджанці ківі. За один просить від 230 грн. Зараз його саджанці купують фермери для масового вирощування.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на pershij.com.ua.

«Коли був дитиною, то ківі у нас не ріс. Як тільки ця ягода з’явилась у магазинах, вона привернула до себе увагу. Але всіх цікавив ківі, щоб поїсти, а мене цікавило, як виростити цю рослину в Україні. Тому ще як був студентом, детально вивчав її біологію, походження та особливості вирощування. Тоді ми з батьком взялися проводити селекційні роботи, і згодом нам вдалося отримати рослину, яка мала потрібні нам якості: морозостійкість і хороший результат плодоношення. Цей сорт я назвав на честь свого батька «Ківі Карпат Стратона Валентайн»», — розповідає фермер.

Саджанці вирощують в контейнерах. Це дає можливість продавати їх майже цілий рік.

«Попит на саджанці щороку зростає. Зараз ними зацікавились великі агрогосподарства. Займатися ківі вигідно. З куща збирають 50-60 кг плодів, які зберігаються у холодильнику до року. Також створив унікальний напій із плодів — ківовицю. Це горілка, яка виготовляється з перестиглих ківі, по типу сливовиці. Від нього не болить голова. А коли цю горілку налити в дубову бочку і вистояти то напій на смак нагадує дорогий віскі. В мене були цінителі напою і наосліп ніхто не вгадав, що то не сортове віскі», — каже чоловік.

Пригадує, що спершу бізнес на саджанцях був невдалим. Рослин продавали мало, а ціна була смішна по 10 грн за штучку. Згодом інтерес до цієї культури виріс.

«Зараз у сезон продаю п’ять-шість тисяч кущів. Наші українські саджанці можна знайти також і за межами країни: від США, Італії та Румунії до азіатських країн. Крупних клієнтів завжди підтримую і консультую щодо вирощування і поливу. За потреби виїжджаю на плантації», — розповідає Стратон.

Плоди із ківі, які ростуть в Ужгороді можна купити в місцевих магазинах. На смак воно схоже на закордонне ківі.

 

©Пропозиція – Головний журнал з питань агробізнесу
https://propozitsiya.com/ua/fermer-iz-zakarpattya-viviv-frukt-yakiy-dopomig-rozbagatiti


Залишити коментар