Чт. 28 Березня 2024

Мінекономіки пропонує скасувати акциз на натуральні вина

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонує скасувати акцизний податок та акцизні марки для натуральних вин.

Про це йдеться у законопроекті, опублікованому на сайті міністерства для обговорення.

“Реалізація проекту закону дозволить виключити з підакцизних товарів вина натуральні без додавання спирту і відповідно не маркувати марками акцизного податку такі вина, а також використовувати малим виробництвам виноробної продукції у виробництві придбані плоди, ягоди, виноград, мед”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

У записці йдеться, що абсурдним є той факт, коли ставка акцизу для вин становить 0,01 гривню за літр, а акцизна марка коштує 0,19 гривні. Для порівняння, для товарів пивної продукції відсутня вимога нанесення акцизної марки.

“Використання марки акцизного податку на вітчизняні столові вина, вартість якої в 19 разів перевищує вартість самого податку, щонайменше викликає подив”, – сказано в документі.

Також зазначається, що в країнах ЄС виноградні вина не підлягають маркуванню акцизними марками, а самі вина належать до групи харчових продуктів, а не до алкогольних напоїв.


Залишити коментар