Чт. 18 Квітня 2024

З листопада запускається нова електронна форма декларації на митниці

Нова електронна форма загальної декларації прибуття на митниці впроваджується з 7 листопада 2020 року.

Як повідомляє пресслужба Європейської Бізнес Асоціації, це абсолютно нова форма документа, яку компанії перевізники повинні заповнювати до перетину кордону України, і яка продовжить гармонізацію українського митного законодавства до норм і вимог ЄС.

«У той же час, дана ситуація викликає занепокоєння у бізнесу, адже на даний момент відсутні нормативно-правові акти, які б чітко регулювали всі процеси такого нововведення для бізнесу. Так, поки не затверджено зміст самої декларації – проєкт знаходиться на сайті Мінфіну, і досі не затверджений Кабінетом міністрів України порядок її подання. При цьому, Митним кодексом передбачена відповідальність за порушення – не подання такої декларації», – йдеться у повідомленні.

В ЄБА зазначають, що залишається зовсім не врегульованою процедура подачі таких документів іноземними перевізниками або їхніми представниками, адже в проєкті документа йдеться тільки про українську формі такої декларації (без англомовної версії). Крім того, не охоплені такі напрямки ввезення вантажів, як авіа, морський і залізничний, не узгоджений формат даних із морськими перевізниками або їх агентами.

Тому Європейська Бізнес Асоціація закликає Мінфін та Державну митну службу звернути увагу на недостатню підготовку до впровадження декларації.

«Так, співтовариство просить прискорити процес узгодження форми декларації і передбачити англомовний варіант декларації. Крім того, надати можливість тестового періоду подачі декларацій для компаній, щоб налаштувати свої виробничі процеси – а з 7 листопада компанії мали можливість подати нову версію декларації, але подача попередньої декларації теж не вважалася порушенням (можливість використання паралельно з ЗДП попередні митні декларації ПД і інформацію морських агентів в електронному вигляді відповідно до Наказу Мінфіну № 308 від 10 березня 2015)», – зазначають експерти.


Залишити коментар