Чт. 28 Березня 2024

«Біда – близько»: чому вирощування авокадо в Португалії під загрозою

Вирощування авокадо в Португалії – під загрозою. Усе через брак води у тих регіонах, де найбільше плантацій. Ця популярна рослина потребує дуже багато вологи для дозрівання. Місцеві мешканці скаржаться, що для них води – уже недостатньо. І просять владу – втрутитись у ситуацію.

Зелений, дивної форми. Зображення авокадо тут скрізь: на логотипах, у декорі стін. Більшість страв – також із цим фруктом. Так, це не овоч, хоча використовують його найчастіше – не в десертах, а в основних стравах, салатах, соусах, смузі. Вони смачні і корисні, каже власник “Дому авокадо”, ресторану у Лісабоні. Він узяв за основу для свого закладу захоплення молоді здоровою їжею. Та ще й красивої і незвичного кольору, де авокадо – основний інгредієнт.

“Авокадо зараз у моді. Та ще й як! Я відчуваю, що ці нові генерації повністю налаштовані на здорову їжу. Також наші страви дуже інстаграмні, якщо можна так сказати. Красиво подані, оздоблені – це важлива складова успіху, навіть у соцмережах”, – каже власник ресторану страв з авокадо Руї Барата.

Регіон Алґарве – один із лідерів вирощування цього фрукту в Португалії. Тут понад 100 підприємств. Майже 1600 гектарів авокадових плантацій уже стали невід’ємною частиною ландшафту. Утім так було не завжди. Раніше місцеві фермери вирощували апельсини. Але економіка змусила змінити профіль. За кілограм апельсинів можна було вторгувати лише 50 євроцентів – приблизно 16 гривень. А от кілограм авокадо майже уп’ятеро дорожчий: понад 2 євро і 20 центів, це майже 70 гривень.

“Авокадо в тренді – це зелене золото. Звичайно, є певні обмеження, уже добре відомі – найперше – це вода. Побачимо, як довго це триватиме, бо питання не вирішене”, – пояснює фермер, який вирощує авокадо Хосе Кампос.

Вирощування авокадо потребує багато води, учетверо більше, аніж апельсини. Для регіону Алґраве – це велика проблема. Тому культивація зеленого золота – під загрозою. Водні джерела і так міліють через кліматичні зміни. А 200 гектарів поля, де росте авокадо, “випиває” на добу від 3,5 до понад 4 мільйонів літрів води. Її вже бракує для щоденних потреб місцевого населення.

“Дах будівлі зроблений таким чином, щоб вода, яка стікає з даху, текла в трубу і заповнювала одну з цих бочок. А тоді, коли я маю час, я переливаю воду в бутлі. І так маю 200 додаткових літрів води. Щоразу, коли йде дощ, намагаюся зібрати воду”, – розповідає фермер Річард Алан.

“Біда – близько. Це очевидно. Уже дуже скоро станеться лихо. Кліматичні зміни – реальні, про це говорить увесь світ. І наш регіон Алґарве – не виняток”, – наголошує місцева мешканка Моніка Віана.

Найбільше місцеві мешканці бояться, що коли авокадо впаде в ціні – фермери покинуть плантації. А виснажена і зневоднена земля залишиться. Тому люди просять владу втрутитись у ситуацію і знайти оптимальне рішення. Фермери ж шукають ринки збуту. А вони чималі. Так, торік до Іспанії, а звідти і до цілої Європи, поїхало 2, 5 тисячі тонн авокадо. Цьогоріч розраховують продати удвічі більше.


Залишити коментар