Чт. 28 Березня 2024

Науковці створили новий сорт українського ревеню

Селекціонери дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН створили та готують цього року для передачі до системи державного сортовипробування для проведення науково-технічної кваліфікаційної експертизи новий сорт ревеню з робочою назвою Березіль. Про це повідомляє pro-of, пише agronews.ua.

«Як правило, і у «старих» сортів, наприклад, найбільш поширеного до недавнього часу на пострадянському просторі сорту Крупночерешковий, і у тих, що з’являються нині на українському ринку зразків, насіннєве потомство є неоднорідним», – зазначають у повідомленні.

Зазначається, що здебільшого сіянці розщеплюються за морфолого-ідентифікаційними ознаками та біометричними та господарськими показниками, отже, вирізняються від вихідної форми. Саме з цієї причини на присадибних ділянках можна виявити множинні схожі екоформи, але з відмінними більшою чи меншою мірою ознаками і характеристиками.

Сорт Крупночерешковий – старожил, він був районований в Україні з 1976 року. Створений у ВНДІСНОК методом індивідуального клонового відбору з гібридної популяції від схрещування сортів Вікторія і Циклон.

“Тепер в Україні з’явиться власний високопродуктивний сорт ревеню, що важливо для розвитку ринку суперранніх овочів”, – підкреслюють у повідомленні.


Залишити коментар