Ср. 24 Квітня 2024

Зниження податків «по-українськи»: чому зменшення ставки ПДВ не вигідно аграріям

Верховна Рада має намір знизити ставку ПДВ на більшість видів аграрної продукції, але, схоже, із запропонованим законопроектом вигоду отримають тільки Мінфін і Податкова служба. Прості сільгоспвиробники можуть залишитися ні з чим.

Верховна Рада 17 вересня підтримала в першому читанні законопроект, що встановлює знижену 14-відсоткову ставку податку на додану вартість (ПДВ) на операції з постачання на митній території України та ввезення в країну деяких видів сільськогосподарської продукції. Згідно з чинним законодавством, сьогодні ця ставка для агропродукції становить 20 відсотків.

«Зниження ставки ПДВ для аграрного сектора є одним з інструментів допомоги сільгоспвиробникам. Подальша підтримка цього законопроекту і його реалізація знизить податкове навантаження на виробників сільгосппродукції, що, в свою чергу, дозволить зменшити вартість сировини для переробників такої продукції », – прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко.

Цей міністр, до речі, багато років пропрацював менеджером в великому українському агрохолдингу і знає ситуацію в цьому секторі не з чуток.

В уряді вважають, що прийняття нового закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» підвищить конкурентоспроможність вітчизняної агропродукції, ліквідує схеми ухилення від оподаткування, а також виведе значну частину АПК з тіні .

Багато експертів називають законопроект недопрацьованим, а ідею зниження ставки ПДВ для окремих видів сільськогосподарської продукції провальною і загрозливою добробуту селян і бюджету України.

Самі аграрії підкреслюють, що ця ініціатива не зовсім відповідає їх інтересам і несе нові ризики – в разі значних збитків, як в цьому році через посуху, агропідприємства будуть ще більше втрачати від зниженої ставки на свою продукцію, оскільки держава буде відшкодовувати меншу суму сплаченого ПДВ.

Навіщо знижувати податки аграріям?

Найбільш сприятливим для ведення агробізнесу в плані оподаткування був період 1999-2014 років, коли діяв спеціальний податковий режим і була можливість вибрати спрощену систему з фіксованим сільськогосподарським податком.

Пізніше сільгоспподаток був приєднаний до єдиного податку, а що знаходяться на спецрежим аграрії залишали все суми нарахованого ПДВ для розвитку своєї діяльності.

З 2016 року для останніх діяли перехідні норми: за операціями з зерновими і технічними культурами аграрії сплачували 85 відсотків нарахованого ПДВ до державного бюджету, а 15 відсотків йшли на спецрахунок; за операціями з продукцією тваринництва – 20 відсотків до бюджету і 80 відсотків на спецрахунок; операціями з іншими сільськогосподарськими товарами і послугами – половина в бюджет і інша половина на спецрахунок.

З 2017 року сільськогосподарські підприємства-платники ПДВ перейшли на загальну систему нарахування та сплати податку, і всі суми зобов’язань повністю сплачуються до держбюджету.

Таким чином, сільськогосподарські підприємства зіткнулися з додатковими витратами, що призвело до зменшення рентабельності бізнесу і часткового зростання цін на продукцію для покупців. Частина агробізнесу пішла в тінь в спробі уникнути оподаткування ПДВ.

«Тобто, держава просто ліквідував пільгову систему оподаткування ПДВ для аграрного сектора, не запропонувавши нічого нового натомість», – підкреслюють автори законопроекту – група депутатів, що представляють в основному фракцію «Слуга народу».

У той же час, у всьому світі аграрні виробники сплачують повні суми ПДВ до бюджету, але за зниженою ставкою. Так, наприклад, в Польщі передбачена п’ятивідсоткова ставка для сільськогосподарської продукції, а в Угорщині діє 18-відсоткова ставка ПДВ для виробників молока. Чи варто після цього дивуватися великій кількості імпортної молочної продукції в наших магазинах?

З чим ведемо боротьбу?

Просувний депутатами законопроект дасть право на знижену процентну ставку ПДВ за такими видами продукції: велика рогата худоба, свині, пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння льону, ріпаку, насіння соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур, цукрові буряк. Тут варто звернути увагу, що левову частку саме цих продуктів Україна вирощує переважно на експорт.

«Компанії в Україні, які імпортують банани і продають сигарети, користуються можливістю експорту вітчизняного зерна, щоб отримати відшкодування податку з бюджету за все ввізні операції. Зменшення ставки ПДВ скоротить рентабельність такого роду схем, їх стане менше », – пояснив УНІАН голова Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов.

Йдеться про боротьбу з так званими податковими «скрутками», при яких суб’єкти внешнехозяйственной діяльності отримують за фіктивні угоди відшкодування податку з бюджету, хоча не повинні б. Щорічно втрати держбюджету через це становлять до 60 мільярдів гривень. Зокрема, до 25 мільярдів збитків держава зазнає саме через експорт тіньового зерна, за яке з бюджету відшкодовується ПДВ.

«Це не найоптимальніша практика, але коли в державі відсутня система, в якій видно весь ПДВ, і він знаходиться під контролем, то скорочення ставки – це найкращий крок», – коментують в УЗА.

Міжнародна практика показує, що зниження податкового тиску стимулює бізнес платити податки і займатися своїм розвитком. Наприклад, в Латвії ПДВ на сільгосппродукцію знизили в чотири рази, до 5 відсотків з 21 відсотка, і вже за перші півроку число платників податків збільшилася, а оборот грошей в АПК зріс майже на 10 відсотків.

Мало користі, великі ризики

На думку доктора економічних наук, доцента Київської школи економіки Олега Нів’євський, законопроект про зниження ставки до 14 відсотків на більшість аграрної продукції приховує свої підводні камені.

«Дивною виглядає формулювання в пояснювальній записці про те, що« підприємства зможуть заощадити 6 відсотків витрат за рахунок менших податкових зобов’язань ». Суб’єкти господарювання в даному випадку є лише податковим агентом, – беруть гроші з рук споживача і передають їх до бюджету. Доходи і витрати підприємств при цьому не зміняться », – він.

Нів’євський вважає, що знижена ставка ПДВ на проміжне споживання в агросекторі України виглядає, як спроба вирішити важливу проблему зовсім не тими, що потрібно, інструментами. У той же час, експерт радить зосередитись нема на ставках ПДВ, а безпосередньо на вдосконаленні системи адміністрування і запобігання зловживанням з податками.

Кандидат економічних наук Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш вважає основною проблемою законопроекту те, що він знизить ставку ПДВ тільки для постачальників, а не для виробників та інших учасників ринку.

«Зниження ставки ПДВ тільки на етапі поставок окремих видів сільськогосподарської продукції, без« подовження »її дії на весь ланцюг поставок, призведе до зниження інвестиційної активності в аграрному секторі. Будь-яке законодавче рішення буде вважатися поліпшенням лише в разі, коли воно приносить економічні вигоди певним суб’єктам, не знижуючи істотно можливостей розвитку або не приносячи шкоди іншим учасникам економічних відносин », – зазначив експерт.

Таким чином, новий закон ніяк не вплине на добропорядних аграріїв.

На думку уряду і ініціаторів законопроекту це виглядає так: менша сума податку викличе бажання компаній працювати чесно, відкрито і платити цей податок.

Тільки ось учасники ринку схиляються до думки, що з тіні ніхто не вийде, платити податки будуть усі ті ж, але при цьому сума надходжень до бюджету скоротиться.

У такому вигляді скорочення ставки вигідно тільки державі в особі Податкової служби та Мінфіну, які будуть відшкодовувати меншу суму ПДВ компаніям експортерам.

Тому сподіватися, що даний закон спростить життя звичайним сільгоспвиробникам і зробить їх бізнес більш рентабельним, а продукти на полицях наших магазинів більш дешевими, не варто. Можливо, це черговий етап боротьби з «скрутками», але пора б і зробити крок назустріч сільгоспвиробникам, щоб хоч трохи наблизити умови роботи агробізнесу в Україні до європейських стандартів.


Залишити коментар