Пт. 29 Березня 2024

Пасічникам не вигідно продавати мед за роздрібною ціною

Ціна 120-140 гривень за літр меду не покриває витрат пасічника, отже продавати за такі гроші натуральний продукт — невигідно. У сусідній Польщі мед — утричі дорожчий і такою має бути його ціна в Україні.  Таку думку висловив Мар’ян Дитюк, власник сімейної пасіки, бджоляр, передає pressclub.lviv.ua.

«Я змалечку виріс на пасіці, потім отримав її у спадок від батька, тепер тут працюю разом з дружиною і двома синами, ми маємо 240 бджолиних сімей. Добрий, чистий мед — це чималі витрати, адже бджоли потребують належного догляду. У нашому господарстві ми виготовляємо тільки натуральний, екологічно-чистий мед», — розповідає пасічник.

За його словами, на ринку понад 50% фальсифікату. І низька ціна повинна насторожити покупця.

«Ціну меду можна здешевити, якщо держава дотуватиме цю галузь. Але нині держава відшкодовує дрібному фермеру-бджоляру 200 грн за одну бджолину сім’ю. Цього недостатньо для розвитку галузі», — вважає бджоляр.

Мар’ян Дитюк вважає, якщо держава компенсуватиме фермеру витрати на обладнання для бджолярства, принаймні 70% від його вартості, це виведе пасічну галузь на якісно новий рівень. Із такими ресурсами можна було б конкурувати на міжнародному ринку. У часи епідемії це дуже важливо, адже на пасіках, крім меду, роблять пергу, маточне молочко, прополіс. Ці продукти зміцнюють імунітет і допомагають долати недугу, на них є попит.

«Наша пасіка продавала мед в Австрію, де споживач вельми прискіпливий. Вони зробили ретельну експертизу, наш продукт їм сподобався. Але біда, що більшість бджолярів прямого виходу на ринок не мають. Нині український мед у Європу продають посередники, але його кількість невелика. Але при правильному господарюванні й вкладенні коштів цей сектор міг би давати дуже добрий прибуток до бюджету», — пояснює бджоляр.


Залишити коментар