Чт. 25 Квітня 2024

В Європі прогнозують найскладніший за 50 років картопляний сезон

Асоціація виробників картоплі північно-західної Європи (NEPG) назвала сезон картоплі 2020/21 найскладнішим за останні 50 років. За прогнозами організації, урожай картоплі складе від 27 млн ​​тонн до 27,3 млн тонн.

Про це повідомляє PotatoPro.

«Врожайність цього року вище очікуваної спочатку, хоча ситуація варіюється в залежності від території, сорту і регіону. У Бельгії ситуація складається інакше через невеликої кількості опадів і обмежених можливостей зрошення. Не випадково ми активно проводимо дискусії з усіма ланками ланцюжка і урядом», – сказав генеральний секретар Бельгійської асоціації торгових і переробних картопляних компаній Belgapom Ромен Кулс.

Продажі картоплі після закриття закладів громадського харчування і падіння експорту не повернулися до докризових рівнів, хоча в ритейлі ситуація покращилася за останній час.

Також європейська переробна промисловість уважно стежить за ринком Великобританії. Виробники технічної картоплі країн Бенілюксу побоюються, що після виходу з ЄС компанії Великобританії почнуть закуповувати картоплю для переробки з США і Канади.

«Якщо канадським і американським компаніям вдасться освоїти цей ринок, це буде катастрофа для країн Бенілюксу. Зрештою Великобританія – другий за важливістю ринок для виробників Бельгії та Нідерландів. На жаль, я повинен визнати, що в найближчому майбутньому ситуація з продажами буде не райдужною», – додав Ромен Кулс.

Основна складність, яка постає перед виробниками, пов’язана зі зберіганням картоплі. Через заборону застосування гербіциду хлорпрофам (CIPC) фермери шукають альтернативний регулятор життєдіяльності коренеплодів після збирання. Згідно з європейським законодавством, картоплю зі слідами застосування хлорпрофама заборонено експортувати. Тепер сектору необхідно засіб, який би дозволяв зберігати картоплю до травня або червня.


Залишити коментар