Чт. 28 Березня 2024

В Україні рекордно високі ціни на яблука: що стало причиною

Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація.

“Вартість нині стартує від 11-13 гривень/кілограм, торік в аналогічний період їхня вартість була на 1-1,5 гривні меншою, а наприкінці вересня 2018 року – 7-8 гривень/кілограм”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у порівнянні з початком вересня, наразі яблука продають на 15-20% дешевше, але навіть після здешевшання ціна залишається рекордно високою.

На це вплинули несприятливі погодні умови, зокрема заморозки у квітні-травні. Це позначилося на зниженні валового збору ранніх сортів і в результаті сезон яблук розпочався із затримкою на 7-10 днів. Іншим чинником стали рекордно високі ціни на яблука на початку сезону: у середині липня садівники продавали перші партії яблук по 20-22 гривні/кілограм.

“Звичайно, втрати в сегменті яблук були не такими значними, як у сегменті абрикосів і черешні, тим не менш, українські виробники з центральних та західних областей повідомляли, що втрати врожаю сягають 20-30%”, — кажуть фахівці.

Ілюстрація REUTERS

Однак аналітики вважають, що незабаром ціни на яблука знижуватимуться. Оскільки через сильні дощі влітку яблука будуть низької якості, то не зможуть довго зберігатися. Відповідно, фермери намагатимуться реалізувати таку продукцію якомога швидше.

Також очікується, що завдяки пізнім сортам яблук збір плода не впаде нижче від торішнього рівня.


Залишити коментар