Сб. 20 Квітня 2024

Експерт пояснив, чому в Україні не дешевшають кавуни

В Україні дешевшають більшість овочів борщового набору, виноград, абрикос і баштанні культури, проте не дивлячись на насичення ринку кавунами та відповідне короткочасне зниження вартості найбільшої ягоди, до кінця минулого тижня попит зменшив пропозицію і спричинив відновлення цін на кавуни.

Про динаміку цін на українському плодоовочевих ринку розповіла директор з розвитку Української плодовоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва.

Експерт зазначила, що ще на початку поточного сезону було зафіксовано зниження цін на низку позицій борщового набору:

  • ріпчаста цибуля подешевшала на 42% в роздробі, що, як пояснює Звєрєва, було очікувано з огляду на встановлення цінових рекордів по даній позиції у 2019 році. Так, ціни на цибулю наприкінці минулого тижня стартували від 0,09 долара/кілограм, а ціни на більш пізні сорти цибулі високої якості навіть трохи піднялися до 0,16 долара/кілограм;
  • столовий буряк впав в ціні на 41%, однак з іншої причини – урожай цього овоча 2019/20 року “сильно розчарував овочівників”, коментує Звєрєва;
  • третю сходинку в рейтингу подешевшали овочів посіла білокачанна капуста, ціни на яку в середньому знизилися на 22%;
  • крім того, зниження ціни зазначається в сегменті моркви (до 0,16-0,26 долара/кілограм), а виробникам картоплі минулого тижня утримували попередні цінові показники.

“Мінімальні ціни на цю продукцію навіть дещо піднялися через закінчення продажів картоплі ранніх сортів. В результаті картопля на українському ринку пропонувалася по 0,20-0,24 долара/кілограм”, – говорить Звєрєва.

В Україні дешевшають овочі з "борщового набору" / REUTERS

Загалом представник УПОА зазначає, що минулого тижня тривало масове сезонне зниження цін, яке зростатиме й надалі в міру зростання пропозиції на ринку.

“Винятком стали ціни на огірки та болгарський перець, які зросли, з огляду на скорочення пропозиції. Незначно подорожчали також кабачок і кольорова капуста. На ринку зелені подешевшали зелена цибуля і селера”, – розповіла Катерина Звєрєва.

При цьому експерти зафіксували падіння цін на виноград, абрикос і баштанні культури. Однак вартість кавунів, що продемонструвала падіння на початку минулого тижня через стрімке збільшення пропозиції, до кінця тижня знову показала зростання.

“До кінця аналізованого періоду оператори ринку не спостерігалося надлишку продукції на ринку, і ціни на кавуни там кілька відновилися. Як результат поточного тижня в цілому: незначне просідання цін на даний вид баштанних в Україні з 0,14 долара/кілограм до 0,13 долара/кілограм “, – підсумувала Звєрєва.


Залишити коментар