Пт. 19 Квітня 2024

Фермер з Київщини виготовляє унікальне печиво чуфарики і дивовижні подушки-чуфушки

Горішок чуфа, або земляний мигдаль, культура забута для нашої землі. Однак нині її активно вирощують дедалі більше фермерів. Якби ж то тільки вирощували. Фермер з Київщини Юрій Осадчий виготовляє з цього унікального горіху і неймовірне печиво “чуфарики”, і дивовижні “подушки-чуфушки”! Що це таке – пан Юрій розповів SEEDS у невеликому інтерв’ю.

– Як давно Ви вирощуєте чуфу?

– Вже 10 років. Насправді чуфа – забута в Україні культура, раніше у нас її вирощували доволі активно, як і амарант.

– Який на смак горішок чуфа?

– Як на мене – дуже солодкий. Я цукру взагалі не вживаю. Одна з назв цього горішку – земляний мигдаль. Більшість каже, що за смаком він схожий саме на мигдаль.

Однак скільки людей – стільки й думок. Дехто каже, що горішки чуфа схожі на фундук, комусь чуфа нагадує за смаком кокос.

А ось за структурою він не такий ніжний, як волоський горіх – чуфа більш щільніший і відповідно твердіший.

– Що виготовляєте з цих горішків?

– Сам горішок, жоден горішок в світі не дає такий неповторний смак при термообробці, як чуфа. Робимо мелені горішки, печиво “чуфарики”.

А коли ви спробуєте молоко з чуфи – ви забудете про будь-яке інше рослинне молоко. Але таке молоко, на жаль, довго не зберігається. Його потрібно вживати одразу, його ми готуємо тільки для власного споживання.

В нашому виробництві ми не використовуємо жодних консервантів  – все винятково органічне, а тому говорити про транспортування та масове виробництво навіть не варто.

Робимо олію з горішка чуфа. Чуфа належить до олійних культур. Вихід олії близько 30%. Шрот, який залишається після виготовлення олії перемелюють в корисну муку.

А ще ми виготовляємо “чуфо-чай” – чай з коріння чуфи. Для нього використовується незначна частина стебла і саме коріння.

– Чуфа – неймовірна і безвідходна культура?

– Саме так. В мене рибалки замовляють як сам горішок так і шрот. Його використовують на корм тваринам, як сіно так і горішок.

Використовується навіть сіно чуфи – чуфинням. Ним ми наповнюємо подушки. Їх я зву “подушки-чуфушки”. В кого є розлади сну – вони дуже допомагають. Таке сіно  запашне і має міцні волокна – однієї подушки вистачить на досить тривалий час.

Щоб ви уявляли про міцність волокон – у деяких країнах з сіна чуфи плетуть надміцні канати. Крім подушок виготовляємо масажні валики. Але це не так просто, мовляв, взяв сіно і набив подушку. Для наповнювача подушки сіно потрібно висушити, подрібнити – це досить трудоємкий процес.

– “Чуфарики”, “подушки-чуфушки”… хто вигадав ці незвичайні назви?

– Хто створив – той і придумав. То був я. І рецепт печива також мій. В чуфарики не додається жодне борошно – тільки горішки чуфа, овес (пластівці) і яйця. А от готує чуфарики моя мама. Їх різновидів виготовляємо не багато. Я зупинився на двох смаках: родзинки – якщо солодкі, і кунджут – якщо чуфарики несолодкі.

Взагалі, все що ми робимо – це сімейна справа. Мені допомагають мої батьки. Ми не тільки горішки чуфа вирощуємо. Ми шиємо натуральний одяг, переважно з льону. Екоторбинки. Оздоблюються вони ручною вишивкою.

Я ще мелю амарантове та житнє борошно на власному млині з справжніми жорнами. І готуємо з нього хліб та чіпси.

– Як давно Ви виготовляєте ці чудові чуфо-творіння? 

– Чуфарики – років з 5. А от подушки виготовляємо не так давно – тільки 2 роки.

– Де ростуть Ваші унікальні горіхи?

– Київська область Бориспільський та Баришівський райони. Але землі поки що небагато – менше гектару, це обидві ділянки сумарно. З часом плануємо розширятися, якщо вдасться знайти нову землю.

Людмила КАЛИТА,
SEEDS.org.ua


Залишити коментар