Чт. 28 Березня 2024

Фермери продають кавуни втричі дорожче ніж минулого року

Українські виробники на початку серпня відвантажують кавуни майже утричі дорожче, ніж в аналогічний період 2019 р. Про це в коментарі «Інтерфакс-Україна» заявила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва. 

«Сезон місцевих кавунів в Україні наближається до свого піку. Через збільшення пропозиції на ринку ціни на «смугасту ягоду» опустилися до мінімального за сезон рівня. Однак, попри сезонне зниження цін, українські виробники на початку серпня відвантажують кавуни майже в три рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року», — розповіла Катерина Звєрєва.

Зазначається, що гуртові ціни на кавуни коливаються у межах 4-6 грн за кілограм, тоді як минулого року — по 1,5-2 грн/кг.

В асоціації зазначили, що високі ціни в порівнянні з минулим сезоном пояснюються в першу чергу несприятливими погодними умовами, які вплинули на дозрівання кавунів.

«Низькі температури повітря протягом усього травня і першої половини червня не тільки затримали сезон ранніх сортів кавунів на кілька тижнів, а й позначилися на врожаї більш пізніх сортів. Ті фермери, які, попри прохолодну погоду (мінімальні нічні температури повітря в травні фіксувалися в межах 4-7 °C), все ж зважилися сіяти кавуни на початку травня, або частково втратили урожай, або отримали нерівномірні сходи. Відповідно, продукція на ринок сьогодні надходить нерівномірно», — пояснила Катерина Звєрєва.


Залишити коментар