Чт. 28 Березня 2024

На Полтавщині знайшли чуму свиней

В селі Сватки Краснолуцької ОТГ Гадяцького району, в приватному господарстві місцевого мешканця зафіксували випадок загибелі свиноматки з ознаками хвороби на африканську чуму свиней. Про це повідомила пресслужба Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Полтавської ОДА, пише agronews.ua.

Всього в господарстві 41 голова свиней. Для підтвердження діагнозу було відібрано з померлої свиноматки патологічні матеріали та направлено на дослідження до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Згідно зі звітом про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 06.08.2020 року виділено ДНК вірусу «Африканська чума свиней».

Напередодні відбулося засідання Гадяцької районної комісії з питань ТЕБ та НС, на якому подію визнано як надзвичайна ситуація за кодом класифікації 20733 – НС пов’язана з епізоотією.

Того ж дня проведено засідання держаної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Гадяцькій РДА, рішенням якої розроблено план заходів, визначено та встановлено порядок та контроль переміщення людей, транспорту через зону захисту, встановлено зону захисту в радіусі с. Сватки та зону нагляду в радіусі 10 км від осередку спалаху хвороби.


Залишити коментар