Пт. 29 Березня 2024

На Вінниччині зібрали рекордний врожай гігантської цибулі

Жителька Луки-Мелешківської Ірина Мельник цьогоріч зібрала рекордний урожай цибулі голландського сорту Ексібішен. Їй вдалось виростити на ділянці великі, хрусткі та ароматні голівки по 350-450 грамів. І все це виросло на землі вінничанки без жодної хімії!  

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією 33 каналу.

“Таку цибулю я вирощую вже не один рік. А дізналась про неї зовсім випадково – завдяки Інтернету. Вона салатного типу, білосніжна, солодка, без присмаку гіркоти. Тому, коли вам доведеться різати її для приготування страв, сльози не бризнуть з очей”, — каже Ірина Мельник.

“Я придбала двісті насінин у магазині та посіяла цибулю ранньою весною. Підживлювала “куряком” або азотним добривом. На початку липня – попелом та йодом. Росте цибуля поверхнево – корінчиком в землі, а цибульками догори. Тому дуже легко збирати.

Рослину потрібно часто полоти, й вона потребує сонечка. Поруч із нею часто висаджують моркву, бо вона і шкідників відлякує, і за умовами вирощування цілком підходить. У травні вже є невеличкі голівки і дуже гарне зелене перо. За місяць до того, як вибирати, треба надати цибулі стимул для росту”, – розповіла господиня.

Через часті дощі та холодні ночі цього року Ірина Мельник зібрала урожай раніше, ніж зазвичай. Із пакетика вродило аж три відра! Кожна голівка вагою 350-450 грамів, хоч ґрунти в селі глинисті і не надто родючі. Після того як рослина місяць просохне на горищі, її зберігають у комірчині.

Окрім цибулі господиня вирощує десятки сортів помідорів, перців та огірків. Смачні та корисні екоовочі продає односельчанам та на ринку.


Залишити коментар