Чт. 28 Березня 2024

В Україні приватизують 78 спиртзаводів

Наразі в Україні готується великий перелік об’єктів, які повинні бути продані з аукціонів до кінця поточного року. Перші аукціони пройдуть на початку осені. Про це повідомив Тарас Єлейко, заступник голови Фонду держмайна, пише agronews.ua.

«Зараз ми готуємо до приватизації спиртзаводи – сумарно їх 78 у всій країні. На початку осені пройдуть перші аукціони з спиртозаводами. Стартові ціни будуть сформовані на рівні балансових вартостей. Але з точки зору ринку це будуть цікаві ціни. Рівний доступ мають як українські, так і зарубіжні інвестори», – повідомив Єлейко.

За його словами, ФДМУ сподівається, що приватизація спиртозаводів збільшить експортний потенціал України, тому що потужностей з виробництва спирту є більше, ніж Україна може спожити.

Також в рамках малої приватизації планують протягом цього року знайти покупців для кількох комбінатів хлібопродуктів.

«Також до кінця року ми сподіваємося провести кілька аукціонів з великої приватизації, серед об’єктів – “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”. Вона вже майже готова до приватизації, зараз завершується оцінка вартості. І після зняття законодавчих обмежень, які були введені для великої приватизації на час карантину, ми будемо готові виставити компанію на продаж», – зазначив заступник голови Фонду держмайна.

У ФДМУ додають, що під час карантину різко виріс попит українського малого бізнесу на приватизовані об’єкти.

«Ми розуміли, що в пік карантину проводити приватизацію підприємств і шукати інвесторів недоцільно. Тому що покупка підприємств – це не емоційна покупка. Потрібно провести аналіз, приїхати, найняти команду юристів, аудиторів, технологів. А коли не ходить транспорт – як це зробити? Тому на час жорстких карантинних обмежень ми призупинили приватизацію підприємств. Але зате ми прийняли рішення про максимальну приватизації окремого майна», – пояснює Єлейко.

Він зауважив, що державні будівлі рівномірно розташовані по всій території країни, і в містах-мільйонниках, і в селах. І на ці об’єкти під час карантину різко виріс попит з боку представників малого і середнього українського бізнесу.

«Під час карантину, з березня по травень, ми провели більш 546 аукціонів по об’єктах нерухомості, і побачили шалене зростання конкуренції на торгах за ці об’єкти в порівнянні з докарантинним періодом. Купували все: починаючи від недобудов, які стоять по 20 років, закінчуючи кінотеатрами і будинками культури, будинками лісничих. А коли карантинні обмеження почали слабшати, попит почав стабілізуватися», – підсумував Тарас Єлейко.


Залишити коментар