Сб. 21 Грудня 2024

Майстриня з Черкащини відроджує забуті старовинні рецепти

Хлібці з кропиви і лободи.

Хлібці з лободи, кропиви і материнки – все це не казкові страви, а цілком реальні, до того ж неймовірно корисні продукти, які виробляє майстриня з Холодноярщини Ася Счасливцева. Рецепти цих дивовижних продуктів теж непрості – мають прадавнє коріння, розповіла вона SEEDS під час невеликого інтерв’ю.

– Ви виготовляєте чимало корисних продуктів далеко не перший рік, з чого ж все починалося і коли?

– З самого початку це було просто хобі. Солодощі я робила виключно для друзів і знайомих і просто розповідала в соцмережах про здорове харчування. Потім мені стали писати, просити, замовляти.

Ось уже два роки я виготовляю і сушені хлібці з корисними травами, і мармелад, та інші смаколики. Розглядаю можливість поставити всі виробництво на комерційну основу.

Першими моїми “ластівками” стали фрукти в шоколаді, їх я роблю за старовинними секретним рецептами. Зараз цей товар тимчасово не виготовляється – спека. Фрукти в шоколаді – товар сезонний.

Найцікавіше, спочатку у мене взагалі не було ідеї виготовляти будь-які крафтові продукти. У чому полягала моя ідея: розповідати людям про правильне життя в гармонії з природою, від якої ми всі дуже сильно відірвалися. Водночас мені хотілося робити реформи на селі. Я бачила, як живуть польські села, і подумала, що у нас це теж можливо.

За освітою я взагалі бухгалтер. Але в 2014 році мені довелося виїхати з Краматорська. Тоді то і почалися серйозні зміни в моєму житті. Я поїхала в Польщу. Там я освоїла нову спеціальність, вчилася на журналістському факультеті. Однак мій напрямок більше був пов’язаний з культурологією. Я організовувала різні заходи в сільській місцевості і побачила, наскільки поляки люблять свою культуру, традиції. Мені захотілося розвивати і популяризувати, але вже не Польщу, а Україну.

– Ви повернулися до рідного міста?

– До Краматорська я не повернулася – вирішила жити більше на природі. Ми з чоловіком знайшли в інтернеті екопоселення і переїхали туди. Ми планували навчитися новому досвіду, і цей етап мого життя дав дуже корисне для мене знайомство.

Доля звела мене з бабусею, яка була спадковою травницею. Ми завжди вважаємо, що травами лікуються. Нічого схожого, трави – це раціон харчування, який в Україні був здавна.

Зараз я популяризую саме цей напрямок, що ми можемо мати поруч з собою самі того не підозрюючи, величезний раціон з неймовірною кількістю трав, вітамінів і мінералів, які є їстівними. Цей досвід я і застосовую зараз в своїй продукції.

– Що саме виготовляєте за давніми корисними рецептами?

– Є хлібці з пророщеного насіння соняшника або льону з додаванням трав: листя молодої лободи, кропиви, материнки. Але я їх не печу. Це сушені хлібці. Я по’єднала наш древній травний раціон і сучасну технологію. Їх можна сміливо назвати сучасним словом “снек”. Такі хлібці часто беруть мами для своїх діток, купують спортсмени.

Зараз мало хто використовує такі рецепти – це давно забуте старе, однак кропиву використовували ще наші прапрабабусі в багатьох стравах. Особливо навесні.

Зараз взагалі вся українська культура споживання рослинно-травяного раціону практично забута.

– Ви виготовляєте неймовірний домашній мармелад. Його ви готуєте зі своїх ягід і фруктів?

– Частково так. Проживши стільки років в селі, я знаю репутацію місцевих людей і купую ягоди тільки у перевірених виробників.

– Скільки різновидів мармеладу виготовляєте зараз?

– Поки тільки 4 види: черешня з пелюстками троянди, апельсиновий з м’ятним настоєм, банан з вишнею і шовковиця з чебрецем.

Однак мій мармелад буває 2-х видів: з цукром і без – тільки сік, агар-агар і пектин. Цікаво, що жінки більш старшого віку надають перевагу саме мармеладу без цукру.

– Рецепт вашого мармеладу теж має давнє коріння?

– Я використовую тільки рослинні компоненти. Зараз в моєму мармеладі застосовується загущувач з водоростей агар-агар. За старих часів, безумовно, такого не було. Тому рецепт швидше сучасний.

Думаю, до старовинних корисних рецептів варто додавати тільки найкраще з сучасних технологій, що покращує якість і смак.

Зараз актуальним є відродження українських традицій харчування рослинами і травами. Щоб наші прабабусі пишалися нами, а діти і внуки росли здоровими і сильними.

Людмила КАЛИТА,
SEEDS.org.ua
   


Залишити коментар