Пт. 29 Березня 2024

Реєстрація земділянок за принципом екстериторіальності: ключові моменти нововведень

Насіданні уряду було прийнято постанову “Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок та внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України”, яка запроваджує принцип екстериторіальності при здійсненні державної реєстрації земельних ділянок. Детально про тиждень життя пілотного проекту в агро-блозі AgroNews.UA розповіла радник TOTUM LF Ірина Чепурнова.

Це означає, що рішення про реєстрацію земельної ділянки може бути прийнято будь-яким державним кадастровим реєстратором, обраним за принципом випадковості системою Державного земельного кадастру.

“Мається на увазі, що громадянин звертається за отриманням послуги по місцю реєстрації земельної ділянки, а розглядається заявка в органі іншої області України (усуваємо зв’язок між отримувачем послуги та надавачем). Це має ліквідувати корупцію та зробити послуги щодо реєстрації земельної ділянки зручними”, – заявив Денис Шмигаль.

Реєстрація земельних ділянок за принципом екстериторіальності: ключові моменти нововведень

Постановою затверджено порядок взаємодії між територіальними органами Держгеокадастру на період реалізації пілотного проекту під час реєстрації земельних ділянок державними кадастровими реєстраторами, який має на меті не тільки удосконалити, але й спростити процедуру державної реєстрації земельних ділянок.

Постановою передбачено:

1.1.1   реалізацію принципу екстериторіальності при наданні адміністративної  послуги з реєстрації земельної ділянки в ДЗК;

1.1.2   скорочення строку на  реєстрацію земельних ділянок з 14 до 7 робочих днів;

1.1.3    усунення причин, які зумовлюють необхідність неодноразових звернень заявників із заявами та документами через центр надання адміністративних послуг до державних кадастрових реєстраторів (у разі відмови у державній реєстрації).

Державна реєстрація земельних ділянок здійснюватиметься за:

1.1.4 проектами землеустрою щодо відведення земельних ділянок;

1.1.5 технічною документацією із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі на місцевості;

1.1.6 технічною документацією із землеустрою щодо інвентаризації земель.

Дорожня карта реєстрації земельної ділянки за принципом екстериторіальності

Заявник, який визначений ч.3 ст. 24 ЗУ “Про Державний земельний кадастр” або уповноважена ним особа для проведення державної реєстрації земельної ділянки:

1.1.7 подає до територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки через центр надання адміністративних послуг заяву з документами, передбаченими Законом у паперовому та електронному вигляді, яка засвідчується за допомогою електронного підпису особи, яка відповідно до вимог ст. 26 Закону України “Про землеустрій” є розробником документації із землеустрою, що підтверджує його відповідність оригіналу документації із землеустрою  у паперовому вигляді або в електронній формі з  доданими документами засобами телекомунікаційного зв’язку відповідно до вимог Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ № 1051.

1.1.8 після прийняття та реєстрації заяви програмним забезпеченням Державного земельного кадастру за принципом випадковості обирається інший територіальний орган Держгеокадастру, державний кадастровий реєстратор якого здійснюватиме державну реєстрацію земельної ділянки;

1.1.9 державний кадастровий реєстратор територіального органу Держгеокадастру, вибраний за принципом випадковості програмним забезпеченням Державного земельного кадастру, відповідно до пунктів 73, 75, 77, 7, 111 Порядку ведення Державного земельного кадастру здійснює відповідні дії та формує витяг або рішення про відмову у державній реєстрації земельної ділянки в електронній формі;

1.1.10 після розгляду заяви з документами в електронному вигляді, програмним забезпеченням ДЗК в автоматичному порядку повертається заява із сформованими документами до територіального органу за місцем подання або за місцезнаходженням ЦНАПУ, зазначеного в заяві;

1.1.11 державний кадастровий реєстратор територіального органу Держгеокадастру за місцем розташування земельної ділянки роздруковує витяг або відмову у державній реєстрації земельної ділянки зі сформованим  відповідно до Порядку ведення Державного земельного кадастру іншими документами, підписує зазначений документ та передає його до відповідного центру надання адміністративних послуг для видачі.

Впровадження екстериторіальності призупинено

10 червня проект державної реєстрація земельних ділянок за принципом екстериторіальності стартував, однак, уже 18 червня Державна служба України з питань геодезії заявила про те, що зіткнулась з технічною неможливістю забезпечити реалізацію принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок.

“З огляду на технічні проблеми в деяких регіонах нашої держави із запровадження принципу екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок ми тимчасово призупинили функціонал Державного земельного кадастру щодо екстериторіальності”. Про це повідомив на своїй Facebook сторінці Роман Лещенко, Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

“Нам потрібно досконально проаналізувати саму систему та запустити її в такому вигляді, щоб громадяни мали ефективний ресурс з надання якісних адміністративних послуг з державної реєстрації земельних ділянок. Державна система реєстрації земельних ділянок повинна бути доступною, максимально простою, прозорою та унеможливлювати будь-які корупційні дії з боку державних реєстраторів. Принцип екстериторіальності в державній реєстрації земельних ділянок мав вирішити усі ці питання, однак за тиждень роботи пілоту, було виявлено технічні проблеми, що суттєво впливають на реалізацію проекту”, – наголосив Роман Лещенко.

Проект має право на життя

Проблеми реалізації пілотного проекту були передбачувані, адже база ДЗК є далеко не ідеальною, особливо коли мова йде про взаємообмін інформацією між державними реєстрами.

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру заявила, що найближчим часом систему технічно удосконалять і робота пілотного проекту реєстрації земельних ділянок за принципом екстериторіальності відновиться, тому залишається чекати.

Варто також нагадати, що з травня 2020 року вся документація із землеустрою погоджується територіальними органами Держгеокадастру виключно за принципом екстериторіальності і як свідчить практика – досить успішно.


Залишити коментар