Пт. 19 Квітня 2024

На Одещині у промислових масштабах вирощують мигдаль

В Ізмаїльському районі Одеської області фермер Володимир Балабан вирощує мигдальний сад. Про те як вирощувати екзотичні рослини він розповів під час воркшопу «UHBDP. Успішні історії нішевих культур», інформує АгроЮг.

Дванадцять років тому разом з колегами Володимир Балабан посадив мигдаль на території в 26 гектар. Зараз там ростуть 6 сортів мигдалю. В середньому сад дає – в залежності від сорту і плода – 1-1,5 тонни в ядрі. Зараз Балабан допомагає обслуговувати цей сад. У той же час посадив окремо ще 3 гектари мигдального саду.

«Мигдаль – невибаглива культура. Тема мигдалю дуже актуальна і цікава. У зв’язку з різко мінливими умовами клімату мигдаль отримав більш широке поширення – ареал. Це вже не тільки на Півдні Бессарабії, але вже і Закарпатті, Вінниці. Не тільки в Південно-Східній частині України», – розповідає агроном.

Зараз в його саду представлені тільки вітчизняні сорти, а ось восени чоловік планує закласти два каліфорнійських сорти мигдалю, які дають 2 т ядра з гектара і вважаються одними з найбільш врожайних.

«Варто вирощувати таку культуру, вона невибаглива: посухостійка, жаростійка. За своїми властивостями вона відноситься до групи сукулентів і прирівнюється по жаростійкості до кактусів. Має великі шанси на життя і тривалий, довголітнє існування», – розповідає Балабан.

Починаючи з третього року мигдаль починає плодоносити. Уже з 5 року – товарне плодоношення в виробничих масштабах.

При класичній схемі посадки (416 дерев на га), витрати складуть близько 15 тис. грн/га. Планована прибуток з гектара – 100 тисяч починаючи з 6 року.

«Висаджувати саджанці краще восени, але не раніше 25 жовтня. Карликові підщепи можна висаджувати густіше, але при цьому варто відразу закладати сад від 50 га, щоб забезпечити механізоване збирання врожаю», – розповідає Балабан.

Щоб уберегти сад від заморозків агроном пропонує використовувати антизамерзателі вітчизняного виробництва, які до речі були розроблені за його участю.

Для запилення дерев необхідно розміщувати на 1 гектарі близько 3-4 вулика, яких цілком вистачає, розповідає агроном.


Залишити коментар