Вчені шукають стійкість картоплі у її диких предків

Останніми роками було докладено чимало зусиль для вироблення сортів, стійких до провідної хвороби картоплі, що спричинене фітофторою.

Вагенінгенський університет (Нідерланди) вивчає дикі види картоплі на стійкість до широкого кола хвороб картоплі. Цей підхід повинен дати матеріал, який може бути використаний для виробництва стійких до хвороб та шкідників сортів картоплі, здатних сприяти сталому її виробництву.

Про це йдеться у повідомленні на сайті установи.

Дослідження проводиться на замовлення Holland Innovative Potato та Міністерства сільського господарства, природи та якості продуктів харчування.

У повідомленні відзначається, що основною проблемою у найближчі десятиліття буде  доступ до достатньої кількості ріллі та води. Картопля може мати значну роль у вирішенні цього завдання, оскільки це дуже ефективна культура з точки зору використання землі та води.

Крім того, картопля багата білками, вуглеводами, вітамінами та поживними речовинами, тим самим сприяючи здоровому харчуванню.

Але посіви картоплі перебувають під постійною загрозою захворювань. Нині хімічні пестициди використовуються для збереження достатнього врожаю для задоволення попиту на картоплю.

Останніми роками було докладено чимало зусиль для вироблення сортів, стійких до провідної хвороби картоплі, що спричинене фітофторою.

Це призведе до зменшення використання пестицидів проти цієї хвороби. Однак менші дози хімічних речовин у поєднанні зі збільшенням температур та опадів призведе до зростання інших захворювань.

На сьогоднішній день мало уваги приділяється цим іншим хворобам, які викликаються бактеріями, грибками, вірусами, нематодами та комахами. Тож Університет Вагенінген і вивчає дику картоплю на стійкість до цих збудників.


Залишити коментар