Пт. 29 Березня 2024

Кількість фермерів в Україні досягне історичного мінімуму, – Томич

Кількість фермерських господарств до кінця року може критично скоротитися через відсутність допомоги від держави. Про це розповів колишній президент Асоціації фермерів і землевласників України Іван Томич, інформує APnews.

«У нас немає ніякої державної підтримки дрібного виробника-фермера. Якщо був неврожай через град, посуху або з інших причин, то ти залишаєшся один з проблемами. Це вже всі знають і від цього відштовхуються. Але бувають випадки, коли людина сподівається на позитив, але відбувається біда як в Одеській області Кілійському районі, де людина втратила практично все. Він не розраховував на таку критичну ситуацію», — зазначив Іван Томич.

При цьому він вказав, що найбільш дієвим механізмом захисту фермерів є страхування, але воно не всім доступно, тому можна очікувати повторення ситуації як в Одеській області.

«На сьогоднішній день державних механізмів для запобігання подібного немає. Одним з основних механізмів є страхування, але за 30 років в цьому напрямку майже нічого не зроблено. На сьогодні приблизно 2-4% фермерів страхують свої посіви, а всі інші ні. Якщо не буде розвитку страхування, то подібні ситуації будуть набирати обертів у зв’язку з нестабільними погодними умовами, змінами клімату та іншими проблемами. Все інше, а саме відстрочка кредитів, відшкодування відсотків господарствам, які постраждали, надання безпроцентних кредитів, було, але в дуже невеликій кількості та не для всіх. На сьогоднішній день живих інструментів у влади немає», — пояснив експерт.


Залишити коментар