Чт. 28 Березня 2024

Загроза національній безпеці: на Закарпатті люди проти створення окремого угорського району

На Закарпатті люди проти створення окремого угорського району з центром у Берегово. І щоб про їхній супротив дізнались – почали збирати підписи. Написали  і опублікували відповідне звернення.

Місцеві не згідні з пропозицією створити угорський район. Кажуть, попередньо, на Закарпатті повинні були створити 4 райони. Натомість у проєкті постанови Кабінету Міністрів йдеться про 5: Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський. Та такі дії загрожують стабільності регіону та національній безпеці країни, вважають автори листа.

Це, переконані, може призвести до виникнення поетапного роздмухування антиукраїнської політики щодо розколу та поділу Української держави у майбутньому. Тому вимагають від посадових осіб та органів державної влади неухильно стояти на захисті національної безпеки й національно-територіальної цілісності України.

Експерти погоджуються з тим, що такий поділ є небезпечним. Логічного пояснення такої пропозиції немає, тамтешні активісти кажуть, що  угорська влада, систематично втручається у внутрішні справи України, маніпулює мовним і територіальним питаннями. Є небезпека і зважаючи на наші стосунки з Росію.

Голова Лановецької міської об’єднаної територіальної громади Роман Казновецький каже, це може мати сумнівні наслідки.

Після візиту міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Угорщини, з’явились численні повідомлення про те, що Україна створює Берегівський район на догоду інтересам Угорщини. Мовляв,  Кулеба під час візиту до Будапешту взяв зобов’язання створити Берегівський район та дипломати злили українські інтереси у відносинах з Угорщиною. Міністр на своїй фейсбук сторінці все це спростував. Він запевнив, що   будь-які втручання іноземної держави у внутрішні справи України є абсолютно неприйнятними є.

Натомість, як акцентують автори заяви, дивним збігом стало те, що територія майбутнього Берегівського району співпадає з межами компактного проживання етнічних угорців. Тож підозрюють, що таким чином реалізують вимогу про створення адміністративно-територіального етнічно-угорського національного району, під назвою «Притисянський».


Залишити коментар