Пт. 29 Березня 2024

Через 10 років в Україні вирощувати картоплю стане недоцільно

Спека в тривалій перспективі може суттєво зашкодити вирощування картоплі в Україні.

Начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко повідомила, що найближчий тиждень в Україні очікується суха і спекотна погода з мінімальнім кількістю опадів.

«У найближчі два тижні в Україні буде літо. Хочу заспокоїти, що немає суперпотужних антициклонів над нами, як немає і глобальної циклоничної. Антициклони створюють ті жахливі посухи, які були у нас навесні. Немає і циклонів таких, як той, що стояв в травні над Україною, і в деяких областях випало по 3-4 місячні норми опадів. Опади в будь-якій кількості для України важливі, тому що два тижні у нас буде спекотна, майже суха погода. Невеликі дощі пройдуть тільки в західних областях. Температури високі: + 22-27 на заході, а на решті території + 27-33. До речі, вчора на півдні була зафіксована температура повітря +33 градуси », – сказала Тетяна Адаменко.

Від таких температур і буде залежати урожай зернових в країні. Адаменко зробила акцент на тому, що така спека в тривалій перспективі може суттєво зашкодити вирощування картоплі в Україні.

«Зміни клімату говорить про те, що через 10 років на більшій частині території України картоплю буде вирощувати взагалі недоцільно, тому що настільки високі температури грунту, що вирощувати його буде безглуздо», – пояснила метеоролог.


Залишити коментар