Пт. 29 Березня 2024

На Сумщині створили унікальне ранчо, де розводять оленей і ланей

Тварин планують випустити у місцеві ліси.

Неподалік Конотопа Сумської області створили ферму для розведення оленів та ланей. Місцевий підприємець почав розводити тваринок, щоб згодом частину з них випустити у довколишні ліси. Нині там вже півсотні унікальних тварин, пише ТСН.

Тривалий час власник ферми Дмитро працював за кордоном, де зустріти оленя в живій природі не рідкість. Після чого йому і спало на думку поповнити Конотопські ліси такими тваринами та оновити генофонд. Першого оленя за п’ять тисяч євро він привіз з Угорщини і випустив у ліс.

“Він уже ходить в природі з нашими самками. І від нього навіть уже є потомство. Не завжди ж брати від природи, від землі, мабуть, іноді треба й віддавати”, – зауважує Дмитро.

Нині на оленячому ранчо півсотні тварин. Більшість із них завезені з-за кордону, до прикладу, олениці – з Нової Зеландії.

“Один – румунська лінія, другий – новозеландська лінія, англійська лінія, і австрійська лінія. Вони всі привезені з різних країн”, – розповідає власник ранчо Дмитро Русанов.

Наступним кроком стало будівництво оленячої ферми. Кожна тварина на ранчо пронумерована, щеплена та прочіпована.

Особливо ретельно Дмитро стежить за харчуванням та відбором гаремів для оленів-самців. За словами власника, для кожного самця пара підбирається за його генетичною лінією.

Нещодавно на ранчо з’явилося на світ маленьке оленятко. Власник розповідає, що після народження людям краще не чіпати тваринок.

“Вони коли народжуються – не мають запаху для того, щоб хижаки їх не знайшли. Мама їх лишає, годує, і відходить в бік, вона за ним спостерігає. Тільки мати знає, де воно перебуває”, – розповідає пан Дмитро.

“Я думаю, що хлопчик. Бо на місці майбутніх ріжків є спеціальні кружальця. У нас уже дівчинка є перша, а це буде хлопчик”, – каже власник ранчо.

Деяких оленят планують випускати в природу, інших – продаватимуть для українських оленячих ферм. А на ранчо Дмитро має намір збудувати кілька будиночків для відпочинку та відкрити екскурсії для дітей та дорослих.


Залишити коментар