Чт. 28 Березня 2024

Стало відомо, скільки тіньової землі в Україні

Дані вибіркового космічного фотографування, яке було проведено за сприяння Світового банку, показали обсяги тіньової землі в Україні. Про це повідомляє Олег Гетман, координатор експертних груп Економічної експертної платформи, пише  agronews.ua.

«Площа неформально оброблюваних сільськогосподарських земель в Україні становить 28-29%. За висновками експертних досліджень аналітичних центрів ІСЕТ та CASE, 2019 року обсяг тіньової оренди сільськогосподарських земель в Україні становив від 19 млрд до 69 млрд грн», – йдеться у повідомленні.

Експерт зазначає, що при цьому втрати бюджету досягали від 6 млрд до 22 млрд грн на рік від недонадходжень ПДФО, ЄСВ, єдиного податку 4-ї групи (або податку на прибуток підприємств).

«Крім того, легально працюючі сільгоспвиробники втрачають свою конкурентоспроможність порівняно з особами, які працюють нелегально, за рахунок нерівних умов ведення бізнесу. Це призводить до посилення корупції, збільшення втрат надходжень податків до бюджетів усіх рівнів і до подальшого зростання частки землі, що перебуває в тіньовому обробітку», – зауважив Олег Гетман


Залишити коментар