Пт. 29 Березня 2024

Фермери мусять повернути компенсації за втрачені посіви (Документ)

Український уряд нещодавно анонсував відшкодування фермерам втрат через посуху. Проте, як стало відомо Kurkul.com від самих агровиробників, на даний момент немає затвердженого порядку видачі подібної безповоротної допомоги, відтак органи виконавчої влади мають керуватися постановою КМУ від 29 березня 2002 року № 415.

Цей документ визначає Порядок використання коштів резервного фонду бюджету і свідчить: кошти із резервного фонду приватним агрофірмам виділяються через головних розпорядників бюджетних коштів лише на умовах повернення.

«У разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру, яка завдала шкоди посівам, або призвела до їх загибелі, а сільгосптоваровиробник претендує на отримання компенсації з резервного фонду державного бюджету, йому потрібно надати до райдержадміністрації пакет відповідних документів: обґрунтування необхідності та обсягів додаткових коштів, акт обстеження посівів, документи, що підтверджують отримані суми страхового відшкодування або пояснення про причини відмови від страхування та перелік першочергових робіт із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій»,  — ідеться в постанові КМУ.

Відповідно до того ж Порядку, райдержадміністрації на місцях проводять засідання комісій із питань надзвичайних ситуацій, дають висновок про розміри загальних збитків на основі поданих фермерами документів та надсилають відповідне звернення в місцеві ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виробники меду можуть розраховувати на гранти від міжнародних проєктів

Область, у свою, чергу, повинна надіслати інформацію в Кабмін, а там роблять узагальнений висновок і готують проект розпорядження КМУ щодо виділення коштів з резервного фонду бюджету.

За попередньою інформацією, Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України планує виділити грошову компенсацію фермерам за втрату посівів через посуху з розрахунку 4,5-5 тис. грн за гектар постраждалих посівів. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики Тарас Висоцький.


Залишити коментар