Сб. 20 Квітня 2024

Травневого меду цьогоріч чекати не варто

На противагу теплій зимі травень цьогоріч видався дощовим і надзвичайно холодним. Тому весняні види медів бджоли просто не встигли зібрати. Ба більше, бджолярі зараз підгодовують їх, щоби врятувати від загибелі, про що повідомляє agrotimes.ua. 

“Цвітіння весняних медоносів за такої погоди незначне”, — підкреслює Валерій Курейко, співвласник ТМ “Знатний мед”. 

Бджоляр додає, що через багатоденні дощі бджоли не могли навіть вилетіти з вуликів. Це при тому, що на початок червня бджолосім’ї вже мали бути на піку свого розвитку.

“Травневого меду, до складу якого входить нектар із плодових дерев і кущів, малини та інших ягід, цього року  майже немає. Принаймні, у центральних і північних областях України”, — констатує Валерій Курейко. 

Травневого меду цьогоріч очікувати не варто | MIZEZ

ЗАМІСТЬ ТРАВНЕВИХ МЕДІВ — АКАЦІЄВИЙ

Втім, бджолярі не втрачають надій. Травневі меди займають усього лише 7% у загальному обсязі медового врожаю в Україні. А на червень синоптики прогнозують відчутне потепління (до +28°C вдень) і хорошу погоду. Тому бджоли зможуть легко наздогнати звичні обсяги збору нектару на цей період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські ягідники переманюють заробітчан гідною зарплатнею

Зараз пасічники чекають на цвітіння білої та жовтої акації — одного з найбільш важливих рослин-медоносів. Мед цієї рослини є одним із найсмачніших і найдорожчих, а відсоток цього продукту у загальному споживанні меду становить близько 5%. За відсутності злив бджоли зможуть зібрати нектар із квіток акації.

Нагадуємо, що останніми роками в усьому світі набули популярності послуги із запилення плодових дерев та ягід. Аграрії помітили, що, користуючись послугами пасічників, отримують набагато кращий урожай.

Надання послуг із запилення — чудова ідея для стартапу: ця ніша в Україні поки що вільна, конкурентів майже немає, а сам процес взаємовигідний і для фермера, і для пасічника.

Редакційна команда MIZEZ
Нижник Марія 


Залишити коментар