Сб. 20 Квітня 2024

Ферми-роботи: що це таке і чому поле їм не потрібне

Масштаби сіті-ферм можуть бути різні.

Сіті-ферми набирають популярності по всьому світові. Мода на модульне господарство, яке можна утримувати в офісі чи просто у власній квартирі, на даху будинку чи мансарді, потроху завойовує й Україну, повідомляє Агробізнес Сьогодні.

Свою сіті-ферму має й киянин та співзасновник компанії DroneUA Валерій Яковенко. Він винайшов роботизоване господарство й вже зібрав перший урожай картоплі. На черзі – салат та редис. За допомогою устаткування можна вирощувати й до 60 видів їстівної зелені у квартирі, офісі, спортивному залі, в цехах і взагалі будь-де.

«Роботизовані ферми – це вже не тільки майбуття, але й сьогодення. Першу сіті-ферму ми побудували із закордонних комплектуючих. Проте другу – вже на 95% з українських. Ферми нашої розробки поки невеликі, розміром 1,5×3 м. Там у нас працює автоматична рука-маніпулятор. Вона має насадки, які застосовують для різних операцій: розпушування ґрунту, посіву. Можна заміряти ґрунт спеціальним ручним сканером, подивитися, чого не вистачає землі, і удобрити її відповідно, стежити, щоб були умови для мікроорганізмів і черв’яків. На сіті-фермі є відеокамера, яка визначає рослини за принципом “свій – чужий”. Якщо на грядці пробиваються бур’яни, система їх висапує», – розповідає винахідник.

Ферма розміром 1,5×3 м, яку презентував на вебінарі пан Яковенко, коштує приблизно 1500 доларів. Вона може слугувати як модуль більшої за масштабами сіті-ферми, або ж як елемент у технологічному ланцюжку поетапного вирощування рослин.

За словами Валерія Яковенка, масштаби сіті-ферм можуть бути різні. В планах винахідника – зробити так, щоб фермери-роботи можна було транспортувати на колесах. Нині таким видом аграрного бізнесу зацікавилися клієнти з Південно-Східної Азії.


Залишити коментар