Сб. 20 Квітня 2024

Фермеру з Тернопільщини допомагають вирощувати органічні овочі незвичайні помічники

Робота на землі насправді не така легка, щоби працювати на ній за копійки. А наш організм не такий могутній, аби годувати його неякісними продуктами. Приблизно таким принципом керується господар із села Вільховець Борщівського району Василь Баранюк.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією 0352.ua

Такий висновок він зробив, а також запровадив кардинально інші підходи до роботи одинадцять років тому, зайнявшись органічним вирощуванням овочів і зелені.

Помідори, огірки, капуста, салат, перець, морква, буряки та зелень ростуть у теплицях Василя Баранюка круглий рік, змінюючи одні інших. Асортимент посадженого та його кількість здебільшого традиційні, проте, можуть коливатися залежно від попиту та ціни на ринку.

Тільки не традиційними залишаються терміни садіння рослин, які зазвичай відрізняються від тих, коли це роблять інші господарі. Для Василя Баранюка сезон збору врожаю завершується не восени, а на початку літа.

Цієї пори він, як і багато інших людей, відпочиває, насолоджується красою природи та збагачується новими знаннями. Ґрунт у теплицях за цей час також має час на своєрідний відпочинок та насичення новими мікроелементами.

“Після збору врожаю, – розповідає пан Василь, – у теплиці залишається багато зелені та органічних відходів. Власне, вони і служать для нього відмінною поживою та джерелом вітамінів. Саме тому я не викидаю на перший погляд непотрібну зелену масу, а розстеляю її по землі, тобто проводжу мульчування.

Для цього також додатково заношу у теплицю різні рослини з лісу або ж висіваю суміш різнотрав’я. Ця органіка, розкладаючись ціле літо, насичує ґрунт цілим комплексом поживних речовин, а також зберігає у ньому багато вологи.

А мульча є поживною для бактерій, грибків, черв’яків та різноманітних жучків, які живуть у землі та покращують її структуру і родючість. Навіть кроти і миші є бажаними жителями у теплицях, виконуючи свою природну функцію”.

Такі прості кроки, у поєднанні з іншими підходами до роботи, значно полегшують роботу вільховецького природолюба. Колись йому доводилося постійно землю перекопувати, а тепер вона пухка і розсипчаста. Тому мототехніка, яку раніше використовував, стала непотрібна і він її продав. Уся живність, яка є у землі, працює набагато краще за техніку.


Залишити коментар