Сб. 23 Листопадаа 2024

Полуничне щастя: 9 оригінальний рецептів з полуницями

Фото з відкритих джерел.

Для отримання насолоди і користі достатньо 150 г полуниці на день – приблизно 7 ягід. Полуниця – цінне джерело вітаміну С та вітамінів групи В, вона – кальцієвий рекордсмен серед ягід та джерело фолієвої кислоти. А ще полуниця – справжній гормон щастя. Це той продукт, насолоду від якого отримують не лише смакові рецептори, а й клітини мозку, ендокринна система, нервові волокна. Навіть полуничний аромат може прогнати негативні емоції. А спробуйте щодня з’їдати бодай склянку ягід (хоча за відсутності алергії дозволяється 500-700 г) – налагоджується синхронна робота всіх органів і систем, покращується настрій, минає депресія, агресія і решта катаклізмів нервово-психічного стану. Тож із задоволенням смакуйте полуницями, а з рецептами «Нашого ДНЯ» це буде вишукано  й оригінально.

Полунична шарлотка

Потрібно: полуниця – 200 г, борошно і цукор – по 1 скл., яйця – 3 шт., масло вершкове (кімнатної температури) – 50 г, олія (щоб змастити форму), розпушувач – 1 ч. л. (можна замінити содою)

Приготування: яйця збити з поступовим додаванням цукру. В отриману суміш покласти вершкове масло, всипати просіяне борошно з розпушувачем. Тісто для шарлотки ретельно перемішати. Змастити форму олією, трохи обсипати її борошном і акуратно викласти тісто. Невеликі ягоди полуниці викласти зверху на тісті. Випікати шарлотку з полуницею 40 хв. при 180 градусах.

Крамбл з полуницею

Потрібно: полуниця – 450 г, ревінь – 3 стебла, цукор-пісок – 300 г, борошно – 200 г., вівсяні пластівці – 50 г, охолоджене вершкове масло – 125 г, волоські горіхи – 50 г, крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.

Приготування: вимити полуницю, нарізати стеблинки ревеню, викласти у   форму, присипати цукром (150 г) і крохмалем. Борошно розтерти з маслом в крихту і засипати отриманою масою полуницю з ревенем. Запікати крамбл близько 30 хв. при 200 градусах. Подавати полуничний крамбл зі збитими вершками.

Шпинатно-полуничний торт

Потрібно: 200 г шпинату, 150 г олії, цедра 1 лимона, 2 ст. л лимонного соку, 160 г цукру, 2 яйця, пакетик ванільного цукру, 11 г порошку до печива, 200 г борошна.

Для крему: 300 г вершкового сиру, 200 г вершків 33% жирності, 100 г пудри, 500-600 г полуниці.

Приготування: для тіста – шпинат помити, осушити і видалити стебла. Далі скласти у блендер з лимонним соком, цедрою та олією і збити до однорідної маси. Яйця збити з цукром і ваніллю до пишної маси, додати у шпинатну суміш і перемішати. Борошно просіяти з розпушувачем, і з’єднати з шпинатно-яєчною сумішшю. Бісквіт можна пекти одним коржем і розрізати на три частини, або ж окремо кожен корж. Рецепт розрахований на корж діаметром 18-20 см. Пекти його при температурі 180 градусів. Для крему вершковий сир або кисломолочний збити з цукровою пудрою до однорідності. Додати охолоджені вершки і збити все до пишної маси. Коржі перемастити кремом, перекладаючи пластинками полуниці. На дві години поставити у холодильник, щоб просочився.

Кексики з полуницями

Потрібно: борошно – 220 г, розпушувач -1 ч. л., цукор – 180 г, яйця – 2 шт., вершкове масло -100 г, молоко – 125 г, полуниця – 150 г, цедра лимона – 1 шт.

Приготування: полуницю для кексу можна взяти як заморожену, так і свіжу. Залежно від розміру полуниці, її можна порізати на 2 або 4 частини. Лимон натерти на тертці для отримання цедри. Взяти вершкове масло і розтопити його в мікрохвильовій печі. Яйця збити вінчиком або простою столовою ложкою до отримання однорідної маси. Додати молоко і добре перемішати. Борошно просіяти через сито, в борошно додати цукор і розпушувач. До збитих яєць додати суміш борошна і розпушувача. Замісити тісто і додати цедру лимона.

Тісто залишити на 10-15 хв. і підготувати форми для випікання. Форми наповнити тістом на 2/3. Полуницю викласти на кекси, трохи вдавлюючи в тісто. Випікати при температурі 170 градусів 20-25 хв.

Мармелад з полуниці з м’ятою

Потрібно: полуниця – 400 г, цукор – 150 г, желатин – 15 г, сік половини лимона, 5 гілочок м’яти.

Приготування: у блендері подрібнити полуницю і листочки м’яти, збити до стану однорідності. Перекласти отриману масу в каструлю з товстим дном. Додати сік половини лимона і цукор. Довести до кипіння на повільному вогні, варити 5 хв. Желатин залити холодною водою і залишити для набухання на 15 хв. Додати набряклий желатин в гарячу полунично-м’ятну масу і перемішати до розчинення желатину. Стежити, щоб суміш не закипіла. Остудити. Коли желе вже трохи «схопиться», майбутній мармелад збити міксером на найвищій швидкості 10 хв. Розкласти по банках або формочках і відправити в холодильник на кілька годин.

Полунична пудра

Це справжній літній must have! Приготували влітку, а споживати можна коли завгодно впродовж року. Унікальний продукт, який можна додавати у чай чи декорувати морозиво і торти, використовувати як натуральний барвник, додаючи у тісто або й навіть додати до морської солі. «Полуничну» сіль можна додавати у салати й м’ясні страви. Вона додає неймовірно пікантного присмаку.

1 кг полуниці вимити, обірвати хвостики. Кожну ягідку необхідно порізати тоненькими шматочками – наче на чіпси. Розкласти на пергаментний папір і відправити у духовку. Температуру встановити невисоку – до 100 градусів. І сушити шматочки ягід до 4 годин. Десь за дві години від початку можна перевернути на інший бік. Якщо є електрична сушарка для овочів – взагалі прекрасно.

Уже готові висушені шматочки після того, як вони вистигнуть, треба подрібнити у пилок за допомогою кавомолки. Все – полунична пудра готова!

Полуничний зефір

Потрібно:  700 г цукру, 140 мл води,  1 білок,  300 г полуниця, 10 г агар-агару.

Приготування: полуниці треба вимити та відчистити від хвостиків. Агар-агар замочити у воді. Полуницю перетерти блендером до однорідності. Викласти у каструлю і переварити, щоб пюре трішки загусло. Далі у каструлі змішати 450 г цукру з розчином агар-агару, поставити на вогонь. Обирайте каструлю з високими стінками, адже підніматиметься висока піна. Довести до кипіння, весь час перемішуючи, приблизно 5 хв. За ложкою сироп повинен тягтися тонкою ниткою.

Білок збити легенько виделкою, і ділити приблизно на дві частини. Половину білка змішати з полуничним пюре. Додати 240 г цукру, і перемішати блендером, поки суміш не посвітлішає. Додати решту білка і змішати до крутих піків. Не зупиняючи змішування, повільно додати гарячий сироп у полуничну суміш. Збивати це блендером до повного загустіння. На це може піти навіть до 10 хв.

Викладати на деко, чи навіть просто на стіл на пекарський папір. І далі справа фантазії – зефір можна викладати просто ложкою, можна скористатися кондитерським мішечком, аби зефір мав більш естетичний вигляд. Залишити десерт підсихати на кілька годин, а можна і на всю ніч. Половинки зефіру потім можна склеїти між собою, або притрусити пудрою.

Полунична поливка до млинців і морозива

Потрібно: 1 кг полуниці, цедра ½ апельсина, ½ стручка ванілі або пакетик ванільного цукру, 1 зірочка бадяну, 2 коробочки кардамону, щіпка солі і свіжомеленого чорного перцю, ½ ч. л. меленого імбиру, ½ ч. л. кориці, 1 ст. л. рідкого меду.

Приготування: полуницю помити, видалити плодоніжки, порізати ягоди навпіл. Всі прянощі подрібнити в блендері або за допомогою ступки і мисочки, бадян можна залишити цілим. Змішати в глибокій мисці з ягодами. Виделкою розім’яти м’яку частину ягід з прянощами, але переконатися, що деякі залишилися цілими. Додати мед і ще раз перемішати. Накрити харчовою плівкою і залишити маринуватися в холодильнику мінімум годину. Зберігати соус до 5-7 днів. Подавати до ранкових млинців або граноли, йогурту, морозива.

Полуничний лимонад

Потрібно: 500 г свіжої або мороженої полуниці, 150 г цукру, 500 мл води, сік 1  лимона, 1 пучок м’яти.

Приготування: полуниці збити з лимонним соком в блендері до однорідності. Протерти ягоди через сито. У сотейник помістити воду та цукор. Довести до кипіння та добре перемішати, щоб розчинився цукор, додати м’яту, зняти з вогню й залишити до повного вистигання. У глечику змішати до смаку м’ятний сироп, протерті полуниці, лід та газовану або просто мінеральну охолоджену воду. Решту протертих ягід та м’ятного сиропу зберігати в холодильнику до 3-х днів.


Залишити коментар