Пт. 26 Квітня 2024

За фактом привласнення майна Держрезерву відкрито кримінальне провадження

Про це розповів сьогодні, 2 червня, радник міністра внутрішніх справ України Михайло Апостол.

На складах територіальної структури Держрезерву у Тернопільській області аудиторська перевірка виявила нестачу зерна на суму понад 800 мільйонів гривень. Для даної кількості зерна знадобилися б майже 2700 вагонів. Сума збитків – більше 800 мільйонів гривень.

«Це кричущий факт, адже йдеться про державні запаси, розраховані забезпечити населення хлібом на випадок форс-мажорної ситуації. І цю так звану «подушку безпеки» 40-мільйонної країни банально розікрали і розпродали. Мовчати про це – означає закрити очі й залишити злодіїв без справедливої кари за ці умисні дії. Так не можна, бо це – злочин проти власних громадян. А ці так звані «миші» мають імена, посади та повинні відповісти за свої дії по Закону», – повідомив радник міністра внутрішніх справ.

Слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років та з конфіскацією майна.

Радник міністра наголосив, що у разі підтвердження заявлених фактів, на винних чекає суворе покарання.

«Згадані в моїй іронічній метафорі “миші”, які нібито з’їли тисячі тонн зерна, обов’язково будуть виявлені та покарані згідно українського законодавства. Сподіваюся, що збитки, завдані державі та мільйонам наших громадян, також будуть відшкодовані», – додав Михайло Апостол.

Крім того, він зазначив, що за документами певний товар на складах є, але під час перевірки з’ясувалося, що його вже немає. На одному з підприємств не знайшли майже 18 тисяч тонн зерна, на іншому — майже 20 тисяч тонн, на третьому — 112 тисяч тонн.

«Загалом 150 тисяч тонн зерна, які буцімто у нас є, але насправді вже давно розкрадені та продані. Також знайшли цистерну з нафтопродуктами. Якщо по ній стукнути, то гуде, як порожня. Якщо взяти щупом пробу рівня нафтопродуктів – цистерна повна. Зрештою з’ясувалося, що під віконечком для щупа було приварено трубу, і лише вона була заповнена нафтопродуктами, а решта цистерни стояла порожньою. Отакі винаходи. І багато інших, на які правоохоронці також дадуть оцінку», – додав радник міністра.

Департамент комунікації МВС України


Залишити коментар