Пт. 19 Квітня 2024

Осінні роботи в саду: готуємо дерева до зими й захищаємо від шкідників

Якщо на городі восени роботи підходять до завершення, то в саду вони досягають свого апогею. Багато плодових дерев у цей час радують господарів урожаєм, який потрібно правильно і вчасно зібрати. Після цього теж відпочивати не доведеться: рослинам потрібно допомогти підготуватися до зими й захистити їх від шкідників.

Основу вересневих робіт у саду становить збір фруктів і овочів. Важливо зняти врожай із фруктових дерев вчасно, щоб плоди не перезріли і довше зберігалися. Загрозою для стиглих фруктів можуть стати також дощі з вітром, які зривають і розбивають плоди об землю. Готовність плодів потрібно перевіряти з початку вересня. У процесі дозрівання насіння фруктів змінюють свій відтінок: від білого до темно-коричневого. Важливо не пропустити цей момент, інакше такі фрукти перезріють і будуть непридатні до зимового зберігання.

Зірвіть плід із дерева і розріжте його навпіл. Якщо насіння ще біле, то зніміть пробу через тиждень. Час збирати врожай настане, коли насіння матиме світло-коричневий відтінок (але аж ніяк не темний). Збирати фрукти потрібно відразу, не залишаючи плоди на наступний раз. Стиглі плоди потрібно знімати правильно. Якщо ви збираєте їх вручну, обережно обхоплюйте їх, беріться за кінчик плодоніжки і згинайте яблуко чи грушу вгору, доки вона не зламається.

Але роботи в саду у вересні – це не тільки збір врожаю. Зараз варто починати обрізування і підживлення дерев. Для цього можна скористатися магазинними добривами, а можна й зекономити. Хороше і дешеве підживлення восени для плодових – деревний попіл. Можна розсипати його навколо стовбура, а осінні дощі донесуть усі необхідні мікроелементи до коріння. Після підгодівлі дерева потрібно очистити від старих і хворих гілок. Зрізи змащують садовим варом або фарбою.

Жовтень – пора пересаджування дерев, кущів, квітів та очищення території. Середина місяця – оптимальний час для висаджування плодових кущів і дерев. Саджанці добре приживаються у вологому і теплому після літа ґрунті та встигають адаптувати кореневу систему до зими. Восени висаджують малину, смородину, аґрус і суницю. У жовтні добре приживаються і декоративні рослини, такі як троянди, хвойники, квітучі кущі та інші. Наприкінці жовтня вже бувають перші заморозки, тому починаємо прибирати в укриття теплолюбні рослини і готувати до морозів дерева і кущі. Зокрема, підживлюємо плодові культури калієм; обробляємо стовбури розчином вапна від шкідників; проводимо аерацію ґрунти навколо коренів, щоб забезпечити їм повітряний захист від холоду; утеплюємо нові насадження тирсою тощо.

В останню чергу ретельно прибираємо залишки плодів, гілок і листя з ґрунту, щоб у них не оселилися хвороботворні гриби і шкідники.
Листопад буває дуже холодним, тому в цей час не рекомендується займатися висадженням і поливом. Роботи в саду в листопаді зводяться до захисту кущів і дерев компостом або тирсою і боротьби з гризунами.

Восени городники часто стикаються з такою проблемою, як псування садовини дрібними гризунами та зайцями. Є кілька способів перешкодити цим невеликим, але небезпечним для рослин тваринкам. Обгорніть кору дерев руберойдом на висоту до 80 см (куди не зможе дістати заєць). Накрийте ями з перегноєм у городі щільною плівкою, щоб у них не оселилися гризуни. Коли восени випаде перший сніжок, уважно перегляньте поверхню на наявність слідів мишей. Якщо такі є, пошукайте нори і засипте в них отруту.


Залишити коментар