Пт. 29 Березня 2024

Полуниця різко подорожчала

Гуртові ціни на суницю садову зросли в середньому в півтора рази. Українські покупці дуже оперативно відреагували на обвал цін на ринку суниці садової (полуниці). Мова йде, насамперед, про заморозчиків ягоди і трейдерів, хоча і споживачі на свіжому ринку також звернули увагу на те, що суниці стало дуже багато і ціни на неї впали. Тому вже сьогодні оптові ціни на суницю садову зросли в середньому в півтора рази, пише east-fruit.com.

Нагадаємо, що в середу, 29 травня, почали надходити повідомлення про те, що в південних регіонах України фермери продають суницю з поля за цінами, які іноді знижувалися до 12-15 грн/кг ($0,45-0,57 кг), і навіть, нібито, надходять пропозиції про продаж великих партії дешевше 10 грн/кг, хоча, при цьому, очевидно, що якісні параметри такої ягоди були невисокими.

В результаті, навіть не оптових ринках Києва дрібнооптові партії суниці садової продавалися дешевше 20 грн/кг ($0,75 долара за кг), що стало справжнім шоком, але, одночасно з цим, залучило нових покупців в цей сегмент бізнесу. Незважаючи на те, що заморозчики не планували починати сезон закупівлі ягід для переробки до 3-7 червня, вони оперативно почали готуватися до сезону і вже у четвер спробували закупити перші великі партії ягоди.

Аналогічно, за даними операторів оптового ринку, продажу суниці буквально за один день зросли в рази, що дозволило їм збільшити замовлення на ягоду від фермерів на четвер.

Таким чином попит на суницю зріс на свіжому ринку, так і серед переробників, що дозволило виробникам відчути навіть деякий дефіцит продукції. Тим більше, що пік збирання суниці садової в південних регіонах України вже пройдено, і вибірки почали знижуватися. При цьому центральні регіони тільки почали прибирати перші партії ягід, а північні взагалі навіть не приступали до збирання.

Таким чином у четвер ягідники вже не пропонували суницю на переробку дешевше 17-20 грн/кг ($0,64-0,75 долара за кг). У центральних регіонах ціни пропозиції суниці з поля навіть перевищували 20 грн/кг. На оптових ринках Києва ціни на дрібнооптові партії суниці виросли відразу на 7-10 грн/кг ($0,30-0,38 долара за кг), а їх мінімальне значення було близьким до 30 грн/кг ($1,13 долара за кг).

Думки учасників ринку щодо перспектив ціноутворення на суницю в найближчі дні розділилося. Фермери впевнені, що ціни будуть зростати, тому що зросте попит серед споживачів. У той же час переробники вважають, що не варто платити більше 20 грн/кг при переробці ягоди і воліють чекати виходу на ринок фермерів з центральних і північних областей країни.

Однак, за інформацією EastFruit, переробники охоче купують ягоду високої якості і за ціною 20 грн/кг, розуміючи, що вони зможуть експортувати істотно дорожче в цьому сезоні, враховуючи очікуване зниження виробництва суниці в Польщі внаслідок весняних заморозків. Найімовірніше вони не припинять закупівлі і в тому випадку, якщо ціни зростуть на 10-15%.


Залишити коментар