Пт. 29 Березня 2024

НА Тернопільщині понад 10 років успішно працює фермерське господарство «Бучинський»

У фермерському господарстві «Бучинський» рослинницька галузь – основа трудової діяльності невеликого колективу. Спрацювали вони добре з прибутками у касі, задоволені 250 пайовиків із Застав’я, Острова. За земельний пай розраховувалися фермери вчасно і щедро, адже вже не перший рік обробляють понад 700 гектарів орендованих сільгоспугідь у цих населених пунктах Тернопільського району.

– Рік на рік не випадає, і цей мав свій й негатив і позитив, – розмірковує керівник, депутат районної ради Анатолій Бучинський. –Весна змістилася, дехто в силу погодних умов значно не досіяв яровини: пшениці, ячменю, ріпаку. В травні запекло, в липні- залило, на збирання хліба – погожі «вікна».

Найбільше в робочий ритм хлібороба вносить корективи погода. Тому часто-густо треба оперативно маневрувати технікою: докупляти міндобрива, пестициди, пальне, щоб усе робилося, крутилося, розмірковує пан Анатолій.

Тут спрацьовують і досвід, і кмітливість, і професіоналізм та самовіддача механізатора Назара Головатого, комбайнера Петра Ковтало, головного інженера Павла Бучинського та інших.

Третій рік на повну потужність працює зерносушильний комплекс. На час жнив оператори працювали у дві зміни. Так само як комбайнери, механізатори, водії, сезонні робітники. На круг зібрали 7 тонн збіжжя з гектара. Як ніколи розродилася щедро соя – 5,5 тонн з га, кукурудза – 10 тонн з га.

– Усе це вже у спогадах, здається, ще недавно 400 га озимини заробив у добре вироблений грунт наш тракторист Назар Головатий, а вже які сходи рослин! Навесні весь озимий клин підживили – вчасно і якісно. Використовуючи кожне погоже «вікно», завершують заробляти у грунт ярі культури. Підготовили весь кондиційний посівний матеріал сої, кукурудзи та інших енергетичних і технічних культур.

ФГ «Бучинський» і його керівник пан Анатолій, крім основного обов’язку вирощувати хліб, мають чимало інших важливих  справ. Перекрили дах одного тваринницького приміщення, а це 2,5 тис кв. м металошиферу, в двох аналогічних спорудах повністю замінили підлоги, впорядкували територію. Уже першими яблуками порадував невеличкий , але компактний фруктовий сад.

Не забуває Анатолій Бучинський  про рідне село, своїх односельців. За кошти господарства заасфальтували півкілометра дороги, допомагають колишнім воїнам АТО, українському війську на Сході держави, на потреби школи, дитячого садка, церкви, територіальної громади, клубу, який у свій час збудував за власний кошт. Цінує спорт та фізичну культуру, особливо футбол, волейбол, теніс, легку атлетику, залучає до цих видів сільську молодь, школярів тощо.

Вести уже понад десяток літ галузеве фермерське господарство навіть у рідному селі Застав’є – справа не з легких і дуже відповідальна. Йому допомагають дружина – бухгалтер ФГ Оксана, ветеран праці. невтомна мам а Марія Іванівна, син Павло, який працює головним інженером і є першим батьківським помічником і соратником на нелегкій хліборобській ниві.

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ


Залишити коментар