Чт. 28 Березня 2024

Урожайність українських земель можна підвищити на 30% — науковці

Науковці Інституту землеробства НААН розробили ефективні системи обробітку ґрунту для різних ґрунтово-кліматичних умов Лісостепу, що забезпечують збереження і відтворення його родючості. 

Про це йдеться у звіті Інституту землеробства НААН про виконання відповідної програми наукових досліджень, повідомляє сайт Національної академії аграрний наук України.

Зазначається, що контурно-ландшафтна організація території землекористувань у комплексі з впровадженням ґрунтозахисних технологій підвищує урожайність сільськогосподарських культур на 25-30%, а рентабельність галузі землеробства в цілому — на 5-7%.

Серед інших переваг такої організації землекористування — зменшення втрат ґрунту від ерозії до екологічно-безпечних значень 2,5-4 т/га для чорноземів, оптимізація вологозабезпеченості еродованих ґрунтів на 15-18%, мінімізація втрат біогенних елементів у схилових агроландшафтах.

“Науковці Інституту розробили ефективні системи обробітку ґрунту для різних ґрунтово-кліматичних умов Лісостепу, що забезпечують збереження і відтворення його родючості. Опрацювали систему організаційно-господарських, еколого-економічних, правових та землевпорядних заходів з управління земельними ресурсами. Удосконалили систему удобрення сільськогосподарських культур із залученням побічної продукції, сидерату, сучасних регуляторів росту рослин і антистресантів, яка забезпечить підвищення продуктивності рослин та стабілізацію родючості ґрунтів”, – йдеться у повідомленні.


Залишити коментар