Вт. 19 Березня 2024

Молоде подружжя з Тернопільщини вирощує зелень та їстівні квіти без ґрунту

Яна та Семен — молоде подружжя, одні з небагатьох хто вирощує зелень методом гідропоніки. Ця техніка передбачає вирощування рослин без ґрунту. Всі необхідні поживні речовини вони отримують через воду, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Наш День”.

Батьки Семена вже 15 років займалися вирощуванням овочів у теплицях. Молоді фермери взялися впроваджувати новації у господарстві. Сьогодні вони перші та досі єдині на Тернопільщині вирощують вітамінну зелень та мікрозелень методом гідропоніки. У Деренівку, що в Теребовлянському районі молоді переїхали після закінчення, у столиці, Національного університету біоресурсів і природокористування.

У спеціальні палети засипаємо чистий пропарений торф, густо сіємо насіння, рясно поливаємо його водою і накриваємо пінопластом або плівкою. Коли трішки підростуть, пересаджуємо їх в інші – з більшим розміром комірок. Далі саджаємо у спеціальні контейнери, які вставляємо в отвори, зроблені у блоках пінопласту. Рослини плавають на поверхні ємкостей з поживним розчином та їхнє коріння безпосередньо занурене в нього. — розповідає Яна.

Повний цикл вирощення займає близько 50 днів. Сьогодні у господарстві росте близько 6 видів салату: фрізе, маш-салат, зелена і червона саланова, мангольд, кейл, рукола. Окрім салату все популярнішим стає вирощування різноманітних пряних рослин. У теплиці підростають м’ята, зелений, червоний та лимонний базилік, чебрець, розмарин і майоран.

Ідею нам подали самі ресторатори, яким ми постачали продукцію. Минулого року все більшої популярності набула мікрозелень. Це смачно, корисно і чудово підходить для декору страв. Однак тернопільським закладам доводилося замовляти мікрозелень у сусідніх областях. Це і дорого, і транспортувати незручно. Тому ми вирішили спробувати вирощувати цей продукт. Спершу посіяли найрізноманітніші культури, а вже потім відібрали ті, на які є попит. Горошок, соняшник, крес-салат, амарант замовляють найбільше. Щоправда, амарант вирощуємо, коли потеплішає, бо він дуже теплолюбний. — пояснює фермерка.

Також у теплиці вирощують їстівні квіти – настурцію, квіти кабачка, богаро (огіркову траву). Щоправда, вони дозрівають довше, ніж мікрогрін, близько двох місяців. За день з одного стебла можна зібрати 3-4 квітки.

Їх використовують для декору страв, десертів. Настурція має яскраво виражений гострий смак, а її плодоніжка – солодкувата. Ці квіти вживають сирими, а от суцвіття кабачків обсмажують у клярі чи карамелізують.

Робота у теплицях Деренівки кипить постійно. Тут сіють, пересаджують, готують продукцію для клієнтів:

“Ми стараємося йти в ногу з часом, щоразу шукати і впроваджувати щось нове. Популяризуємо свою продукцію в інстаграмі, спілкуємося з покупцями, відстежуємо їх побажання. Поки що не маємо точки продажу, тому стараємося самі доставляти замовникам.”

Яна переконана, українцям варто шукати цікаві ніші та заробляти вдома на своїй землі. Головне, любити свою роботу – і тоді все обов’язково вийде.


Залишити коментар